Täytetyt kesäkurpitsat ovat kevyt ja maukas loppukesän ruoka – ainakin mikäli kasvatat kesäkurpitsoita itse omassa puutarhassasi. Meillä kesäkurpitsasato valmistuu heinä-elokuun aikana siihen tahtiin että luovuus joutuu välillä koetukselle.
Kesäkurpitsa eli zucchini on monipuolinen kasvis, joka sopii moneen ruokaan. Sen mieto maku ja mehevä koostumus tekevät siitä oivallisen lisän niin salaatteihin kuin lämpimiin ruokiin. Kesäkurpitsa on vähäkalorinen ja se sisältää runsaasti vettä. Lisäksi kesäkurpitsa on hyvä kuidun lähde, joka edistää ruoansulatusta. Kesäkurpitsa sisältää myös hivenaineita, kuten vitamiineja, folaattia ja kaliumia.
Miten saan makua kesäkurpitsaruokiin?
Kesäkurpitsa muistuttaa ravintoarvoiltaan – ja osin rakenteeltaankin kurkkua. Sen maku on mieto ja rakenne raakanakin pehmeä, kysennettäessä siita tulee vieläkin pehmeämpää. Parhaimmillaan kesäkurpitsat ovat pienikokoisina, jolloin siemenkota ei ole vielä liiaksi kehittynyt. Kesäkurpitsa sopii hyvin yhdistettäväksi voimakkaidenkin makujen, kuten chilin ja valkosipulin kanssa.
Maun uuttaminen kesäkurpitsaan on hieman haasteellista. Kesäkurpitsaa voi pikkelöidä suikaleina, jolloin siitä tulee kurkkusalaatin kaltaista lisuketta. Itse olemme käyttäneet menestyksellisesti käyttäneet kesäkurpitsaa sinappi-kurkkusalaatin ainesosana, testanneet sitä jopa jättämällä kurkun kokonaan pois. Kesäkurpitsa on mainio lisuke erilaisiin curryihin, kuten Kana Korma, jossa se kuutioituna tuo ruokaan sekä väriä, rakennetta että keveyttä.
Lasagnekokeilu viipaloidusta kesäkurpitsasta
Kokeilimme kesäkurpitsaviipaleista valmistettua lasagnea, mutta se osoittautui ikävän vetiseksi. Seuraava yritys tehtiin niin, että käytimme kuivattuja lasagnelevyjä kesäkurpitsalasagnen kahgeen kerrokseen: alimpaan ja kolmanneksi alimpaan kerrokseen. Levyt imaisivat ylimääräisen nesteen tehokkaasti ja lopputulos oli alkuperäiseen kanalasagneen verrattuna kevyempi mutta silti maukas. Jos haluat testata tätä versiota, käytä kastikkeena pitkään haudutettua kanan tai naudan jauhelihasta valmistettua bolognesea. Korvaa pari lasagnelevykerrosta kesäkurpitsaviipaleilla. Reseptin löydät täältä.
Marinoimalla kesäkurpitsaviipaleita chilin, valkosipulin ja yrttien kanssa siitä saa monikäyttöisen lisukkeen esimerkiksi salaatin korvikkeena grilliaterialle. Viipaleina tai suikaleina marinadin kanssa grillattu kesäkurpitsa on maukas lisä grilliruoalle. Kesäkurpitsaspagetti on erinomainen ja kevyt annos, jossa ohuet kesäkurpitsasuikaleet käytetään nopeasti pannulla ja tarjoillaan pastan tapaan, maustekastikkeen tai vaikkapa bolognesen kanssa.
Itse kesäkurpitsa ei siis juurikaan maistu tai maustu, vaan se kaipaa rinnalleen makua tuovia elementtejä.
Täytetyt kesäkurpitsat gratinoidaan juustoilla
Tässä reseptissä halkaistut kesäkurpitsat koverretaan ja niiden päälle kootaan jauheliihasta ja juustoista koostuva täyte. Reseptistä voi muokata kasvisannoksen vaihtamalla jauhelihan tilalle esimerkiksi sieniä, kuten tatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita.
Halkaise kesäkurpitsa pituussuuntaisesti ja koverra pikkulusikalla siemenkota sekä tarvittaessa myös osa hedelmälihasta. Jätä päihin pieni pätkä kovertamatta, niin nesteet eivät valu paistovuokaan. Käsittelyä helpottaa, jos leikkaat alapuolelle jäävästä pinnasta ohuen suikaleen – näin kesäkurpitsanpuolikas pysyy paremmin pystyssä keikkumatta. Leikatun viipaleen voi käyttää täytteeseen joten hävikkiä ei näiltäkään osin synny.
Valmista täyte reseptin mukaisesti. Lisää makua täytteeseen saat tuoreilla yrteillä tai chilillä. Mikäli käytät sinihomejuustoa, voit sulattaa sen täytteen joukkoon kypsennysvaiheessa tai vaihtoehtoisesti murentaa palasiksi vasta kun siirrät vuokan uuniin. Maun kannalta ensinmainittu tapa on miedompi, murut tuovat homejuuston paremmin esille. Viimeiste kuorrutus emmental-mozzarellaraasteella.
Kesäkurpitsaveneiden rakenne pehmenee uunissa, joten tämä annos on parhaimmillaan heti valmistamisen jälkeen nautittuna. Aterialta yli jäävät täytetyt kesäkurpitsat voi toki lämmittää uudelleen, mutta niiden rakenne ei enää toisen lämmityskerran jälkeen ole yhtä miellyttävä.
Täytetyt kesäkurpitsat - herkullinen arkiruoka
Course: Kanaruoat, LiharuoatCuisine: ItaliaDifficulty: Helppo6
annosta30
minutes15
minutesTäytetyt kesäkurpitsat ovat herkullisia - edullista arkiruokaa ja kesän sesonkiruokaa parhaimmillaan.
Ainekset
400 g naudan tai kanan jauhelihaa
900 g kesäkurpitsaa (3 pientä)
1 sipuli (120 g)
2 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa (500 g)
1 tl suolaa
1 tl pizzamaustetta (tai 1/2 tl oreganoa ja 1/2 tl basilikaa)
1/2 tl mustapippuria
100 g sinihomejuustoa
3 rkl vehnäjauhoja
- Pinnalle
1 pss (150g) emmental-mozzarellajuustoraastetta
Ohjeet
- Ota jauheliha huoneenlämpöön. Pese kesäkurpitsat ja halkaise ne pituussuunnassa kahtia. Koverra kurpitsojen sisus lusikalla täytettä varten ja leikkaa sisus pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulit.
- Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää sipuli ja valkosipulit. Anna niiden kuullottua. Lisää kesäkurpitsojen sisus ja tomaattimurska. Mausta suolalla, pizzamausteella ja pippurilla. Ripottele pinnalle vehnäjauhot.
- Sinihomejuuston voit halutessasi murustella jauhelihaseokseen tässä vaiheessa. Voit myös lisätä sen vasta lopuksi täytteen päälle ennen uunissa paistoa.
- Keitä jauhelihaseosta hiljalleen 10–15 minuuttia ilman kantta, jotta enin neste haihtuu.
- Nosta kurpitsaveneet leivinpaperin päälle uunipannulle ja jaa täyte niille tasaisesti. Ripottele juustoraaste täytteen päälle.
- Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa lisäksi riisiä, salaattia tai leipää.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti K-Ruoka.
- Ohjetta on helppo muuttaa omien mieltymysten mukaan: sinihomejuuston voit halutessasi jättää pois tai korvata fetalla. Täytteeseen voit lisätä paprikaa tai sieniä, makusi mukaisia yrttejä tai lisäpotkua chilillä.
- Mikäli jauhelihakastiketta jää yli, voit käyttää sen pastan kanssa tai quasadillan täytteenä.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM