Etusivu » Maailman Makujen tekijät

Maailman Makujen tekijät

Yhteisen elämämme vuosikymmenten varrella makumme ovat kehittyneet, osin samaan ja osin eri suuntan. Ruokaan liittyvät mieltymykset ovat – onneksi – pitkälti yhteneväiset, mutta erojakin löytyy. Reseptiarkistoa analysoidessa huomaa varmasti sen, että meillä valmistetaan usein kanaa. Se onkin erinomainen lähtökohta ruoanlaittoon, sillä se ei juurikaan rajaa mitään maailman keittiöistä pois, valmistuu tarvittaessa nopeasti ja siihen voi yhdistää lautasella melkein mitä tahansa.

Vastaamme alla kymmeneen jotenkin ruoka-aiheisiin liittyviin kysymyksiin, jotta saat hieman käsitystä siitä mitä me kumpikin ruoasta ja sen valmistamisesta ajattelemme…

Anne: Kanaa kahdeksan päivää viikossa...8)

Millainen kotikokki olet?
Tykkään kokeilla uusia reseptejä ja raaka-aineita sekä tehdä ruokaa ’pitkän kaavan mukaan’. Mielestäni pakkasesta ja kaapeista pitää aina löytyä sen verran aineksia, että kauppaan ei ole välttämätöntä lähteä pariin seuraavaan päivään.

Mikä on kaikkien aikojen kotiruokasuosikkisi?
Lihapullat. Aikanaan mummu teki parhaat ja nykyään niitä tehdään meillä monien eri maiden versioina. Suosikkeja ovat espanjalaiset ja thaimaalaiset lihapullat.

Nimeä yksi ruoka-annos ja yksi raaka-aine, josta et pidä?
Inhokkiruokani on peräisin ruotsinmaalta eli janssonin kiusaus. Raaka-aineista puolestaan sisäelimet eivät varsinaisesti ole suosikkeja. Siinä tosin saattaa ennakkoluulot vaikuttaa eniten asiaan.

Mitä valmistat silloin kun ruokasuunnitelmat muuttuvat, etkä ole siihen varautunut?
Munakas on helppo ja nopea ratkaisu. Siihen voi käyttää lähes mitä tahansa, jääkaapin jämiä tai kaapin perältä löytyviä säilykkeitä.

Mikä maa tai keittiö on ruoallaan tehnyt sinuun suurimman vaikutuksen ensikosketuksella?
Ehdottomasti Thaimaa, jossa olimme vuonna 2002 kokkauskurssilla. Haimme tuoretorilta raaka-aineet, kokkailimme meren rannalla ja nautimme itse tehdyistä perinteisistä thaiherkuista. Ja näitä reseptejä kokkaillaan edelleen. Hyvänä kakkosena tulee Kyproksen mezet.

Mitä ainesosaa tai raaka-ainetta kotikokkien pitäisi hyödyntää tai käyttää enemmän ruoanlaitossa?
Ehkä yleisesti ottaen pitäisi hyödyntää enemmän sesongissa olevia tuotteita, varsinkin kasviksia. Maku on silloin parhaimmillaan ja hintakin edullisempi.

Mitä ilman ei kokkaaminen sinulta onnistu?
Suola ja sokeri. Aina laitetaan toista, joskus kumpaankin.

Mikä on paras vinkki minkä olet saanut ruoanlaittoon muilta?
Lainaan tässä vastauksessa Henri Alénin mottoa: Elämä on liian lyhyt huonon ruoan syömiseen. Sitä olen pyrkinyt noudattamaan 🙂

Mikä on television paras ruokaohjelma – ja miksi sitä katsot?
Ehdottomasti MasterChef Australia. Vaikka kyseessä on kilpailuformaatti, ohjelmassa ei ole realitydraamaa ja katsojakin oppii ruoka-aineista ja ruoanlaitosta. Alkuperäinen, sympaattinen tuomarikolmikko Gary Mehigan, Matt Preston ja George Calombaris on vaihtunut, mutta laatu on silti säilynyt ja ohjelmassa näkee edelleen vaihtuvia ruokamaailman supertähtiä.

Mitä Maailman Maut -kotiruokareseptiä pyytäisit Timon kokkaamaan sinulle tänään, jos saisit valita vapaasti?
Ehdottomasti jotain kanasta! Kana-pesto-tabbouleh on yksi ikisuosikeista, joka maistuu aina.

Timo: Sanon ei kiitos maksalaatikolle.

Millainen kotikokki olet?
Utelias, ainakin kokeilemaan uutta. En osaa reseptejä juurikaan ulkoa tai keksi itse omia, joten nojaan kokkauksessa vahvasti työpöydällä olevaan ruutuun. 

Mikä on kaikkien aikojen kotiruokasuosikkisi?
Ihan kaikkien, kaikkien, kaikkien aikojen suosikki on varmaan hernekeitto. Kotona, lastentarhassa, koulussa, armeijassa, tapahtumissa, talvella kinkun rippeiden hyöntämiseksi. Ja hernekeitto maistuu edelleen.

Nimeä yksi tunnettu ruoka-annos ja yksi sellainen raaka-aine, joista et pidä?
Vaikea kysymys kaikkiruokaiselle. En syö koskaan maksalaatikkoa. Ja raaka varsiselleri ei maistu, kypsennettynä se on itse asiassa tosi hyvää!

Mitä valmistat silloin kun ruokasuunnitelmat muuttuvat, etkä ole siihen varautunut?
Varalla on yleensä aina purkki tomaattimurskaa. Siitä valmistaa parilla muulla aineksella helpon pastan, kastikkeen kanalle tai vaikkapa tomaattikeiton, riippuen siitä mitä muuta kaapista löytyy.

Mikä maa tai keittiö on ruoallaan tehnyt sinuun suurimman vaikutuksen ensikosketuksella?
Thaimaa. En kai osannut odottaa mitä tuleman pitää, se oli niin erilaista kuin mitä oli esimerkiksi kiinalaisissa ravintoloissa syönyt. Ja thaimaalainen ruoka kuuluu säännöllisesti valmistettaviin edelleen.

Mitä ainesosaa tai raaka-ainetta kotikokkien pitäisi hyödyntää tai käyttää enemmän ruoanlaitossa?
Etikka eri muodoissaan. Sillä saa tasapainotettua makuja, mureutettua lihaa, hyviä kastikkeita… Kannattaa kokeilla korealaisen ruoan reseptejämme!

Mitä ilman ei kokkaaminen sinulta onnistu?
Terävä veitsi. Ja tietokone, jotta näen reseptin jota olen valmistamassa. Silmälasit.

Mikä on paras vinkki minkä olet saanut ruoanlaittoon muilta?
Lue resepti – ja noudata sitä. Älä hosu.

Mikä on television toiseksi paras ruokaohjelma – ja miksi sitä katsot?
Yllätyskorttina hihasta nousee Ruotsin SVT:n tuottama Timjamia, kukkoa ja torttuja. Siitä jäi useampi ruoka kokeiluun ja käyttöönkin. Ohjelmaa ei taida enää nähdä Areenasta, mutta ohjelman ruotsinkieliset reseptit löytyvät netistä.

Minkä Maailman Maut -kotiruokareseptin pyytäisit Annen kokkaamaan sinulle tänään, jos saisit valita vapaasti? Mieli on tehnyt jo monta päivää Kanalasagnea…!

Comments are closed.