Teriyakikastike on monipuolinen, helposti kotikeittiössä valmistuva kastike lihan, kalan, kanan tai kasvisten marinointiin sekä maustamiseen. Umamista Teriyakia voidaan pitää aasialaisena versiona länsimaissa käytetystä Barbecuekastikkeesta.
Teriyakikastike ja barbequekastike eroavat toisistaan kuitenkin myös monella tavalla. Teriyakikastike on aasialainen kastike ja sen alkuperämaa on Japani, vastaavasti länsimaissa suosittu Barbequekastike on peräisin Yhdysvalloista.
Teriyakikastike on tavallisesti ohuempaa ja hapokkaampaa kuin Barbequekastike, joka on tyypillisesti rakenteeltaan paksua ja maultaan savuista. Teriyakikastikkeessa käytetään yleensä riisiviinietikkaa, Barbequekastikkeessa käytetään usein omenaviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa. Teriyakikastikkeessa on usein inkivääriä ja valkosipulia, kun taas barbequekastike sisältää tomaattia, paprikaa ja sinappia. Yheenvetona voidaan todeta että kumpikin kastike sopii hyvin etenkin grillattujen ruokien lisukkeeksi ja ne käyvät hyvin myös marinadiksi, maustekastikkeeksi, ja dipiksi.
Teriyakikastike säilyy kylmässä
Kastike on yllättävän riittoisaa ja mikäli sitä jää yli, voit säilyttää kastiketta noin viikon verran jääkaapissa, ilmatiiviissä astiassa. Joidenkin lähteiden mukaan Teriyakikastiketta voi myös pakastaa, mutta se on meiltä vielä kokeilematta. Pakastaminen saattaa vaikuttaa kastikeen rakenteeseen ja makuun.
Eräs omista suosikkiresepteistämme, Lohta salaattikulhossa saa makunsa juurikin marinadina ja maustekastikkeena käytetystä Teriyakikastikkeesta.
Japanilainen Teriyakikastike
Course: Kastikkeet, MarinaditCuisine: JapaniDifficulty: Helppo8
servings5
minutes5
minutesTeriyakikastike on sopii mainiosti kanan, lihan, kalan ja kasvisten maustamiseen. Makea, suolainen ja hieman hapokas kastike valmistetaan pääraaka-aineista, joita ovat soijakastike, sokeri ja riisiviinietikka. Lisäksi kastikkeeseen voi laittaa eri reseptien mukaisesti mm. inkivääriä, valkosipulia, hunajaa, seesamiöljyä ja maissitärkkelystä.
Teriyakikastikke valmistuu helposti ja nopeasti. Aineet sekoitetaan kulhossa, kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi kunnes kastike on hieman paksuuntunut. Teriyakikastike tarjoillaan huoneenlämpöisenä.
Ainekset
0,5 dl riisiviinietikkaa
0,5 dl soijakastiketta
2 rkl ruokokidesokeria
1 kpl valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 tl inkivääriä, raastettuna hienoksi
1 tl maissitärkkelystä
seesaminsiemeniä viimeistelyyn
Ohjeet
- Sekoita kaikki teriyakikastikkeen ainekset kulhossa.
- Kaada seos paistinpannuun ja kuumenna kiehuvaksi.
- Keitä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Kaada kastike pois pannusta jäähtymään ja odottamaan tarjoilua tai käyttöä marinadina.
- Ripottele ennen tarjoilua kastikkeen pinnalle seesaminsiemeniä.
Vinkit
- Teriyakikastike sopii hyvin kanan, lihan, kalan tai kasvisten marinointiin. Marinointiaika on tavallisesti 1 - 4 tuntia.
- Valele teriyakimarinoituja raaka-aineita pannulla paistamisen aikana levittämällä pinnalle lisää teriyakikastiketta.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM