Etusivu » Uusimmat » Teriyakikastike on suolaisen makeaa
Teriyakikastike kulhossa tummalla pöydällä

Teriyakikastike on suolaisen makeaa

Teriyakikastike on monipuolinen, helposti kotikeittiössä valmistuva kastike lihan, kalan, kanan tai kasvisten marinointiin sekä maustamiseen. Umamista Teriyakia voidaan pitää aasialaisena versiona länsimaissa käytetystä Barbecuekastikkeesta.

Hyppää reseptiin >>>

Teriyakikastike ja barbequekastike eroavat toisistaan kuitenkin myös monella tavalla. Teriyakikastike on aasialainen kastike ja sen alkuperämaa on Japani, vastaavasti länsimaissa suosittu Barbequekastike on  peräisin Yhdysvalloista. 

Teriyakikastike on tavallisesti ohuempaa ja hapokkaampaa kuin Barbequekastike, joka on tyypillisesti rakenteeltaan paksua ja maultaan savuista. Teriyakikastikkeessa käytetään yleensä riisiviinietikkaa, Barbequekastikkeessa käytetään usein omenaviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa. Teriyakikastikkeessa on usein inkivääriä ja valkosipulia, kun taas barbequekastike sisältää tomaattia, paprikaa ja sinappia. Yheenvetona voidaan todeta että kumpikin kastike sopii hyvin etenkin grillattujen ruokien lisukkeeksi ja ne käyvät hyvin myös marinadiksi, maustekastikkeeksi, ja dipiksi.

Teriyakikastike säilyy kylmässä

Kastike on yllättävän riittoisaa ja mikäli sitä jää yli, voit säilyttää kastiketta noin viikon verran jääkaapissa, ilmatiiviissä astiassa. Joidenkin lähteiden mukaan Teriyakikastiketta voi myös pakastaa, mutta se on meiltä vielä kokeilematta. Pakastaminen saattaa vaikuttaa kastikeen rakenteeseen ja makuun.

Eräs omista suosikkiresepteistämme, Lohta salaattikulhossa saa makunsa juurikin marinadina ja maustekastikkeena käytetystä Teriyakikastikkeesta.

Teriyakilohi kulhossa, salaattia ja riisiä

Japanilainen Teriyakikastike

Course: Kastikkeet, MarinaditCuisine: JapaniDifficulty: Helppo
Servings

8

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

5

minutes

Teriyakikastike on sopii mainiosti kanan, lihan, kalan ja kasvisten maustamiseen. Makea, suolainen ja hieman hapokas kastike valmistetaan pääraaka-aineista, joita ovat soijakastike, sokeri ja riisiviinietikka. Lisäksi kastikkeeseen voi laittaa eri reseptien mukaisesti mm. inkivääriä, valkosipulia, hunajaa, seesamiöljyä ja maissitärkkelystä.

Teriyakikastikke valmistuu helposti ja nopeasti. Aineet sekoitetaan kulhossa, kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi kunnes kastike on hieman paksuuntunut. Teriyakikastike tarjoillaan huoneenlämpöisenä.

Ainekset

  • 0,5 dl riisiviinietikkaa

  • 0,5 dl soijakastiketta

  • 2 rkl ruokokidesokeria

  • 1 kpl valkosipulin kynsi hienonnettuna

  • 1 tl inkivääriä, raastettuna hienoksi

  • 1 tl maissitärkkelystä

  • seesaminsiemeniä viimeistelyyn

    Teriyakikastikkeen pinnalla on seesaminsiemeniä.

Ohjeet

  • Sekoita kaikki teriyakikastikkeen ainekset kulhossa.
  • Kaada seos paistinpannuun ja kuumenna kiehuvaksi.
  • Keitä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Kaada kastike pois pannusta jäähtymään ja odottamaan tarjoilua tai käyttöä marinadina.
  • Ripottele ennen tarjoilua kastikkeen pinnalle seesaminsiemeniä.

Vinkit

  • Teriyakikastike sopii hyvin kanan, lihan, kalan tai kasvisten marinointiin. Marinointiaika on tavallisesti 1 - 4 tuntia.
  • Valele teriyakimarinoituja raaka-aineita pannulla paistamisen aikana levittämällä pinnalle lisää teriyakikastiketta.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*