Etusivu » Uusimmat » Thaimaalainen paistettu riisi
Thaimaalainen paistettu riisi, annos mustassa puukulhossa

Thaimaalainen paistettu riisi

Thaimaalainen paistettu riisi voisi olla eräänlainen vastine pyttipannulle: hyödynnetään aterialta yli jäänyt riisi, lisätään kananmunaa, sipulia ja valkosipulia sekä proteiinia. Nopea kuumennus maustekastikkeiden kanssa ja annos on valmis tarjoiltavaksi. 

Hyppää reseptiin >>>

Riisi on – luonnollisesti – paistetun riisin perusta ja tärkein elementti. Valmista riisi hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista. Jasmiiniriisi keitetään tavallista vähemmässä vedessä ja se saa jäädä hieman napakaksi. Lopullinen kypsyminen tapahtuu pannulla kuumennettaessa. Ylikypsä riisi tekee annoksesta puuromaisen, joten noudata riisin valmistusohjetta. Riisi saa levätä mielellään yön yli jääkaapissa.

Thaikeittiössä kaikki pilkotaan pieneksi. Tämä koskee myös paistetun riisin lihoja: teroita veitsi ja tee niin pientä ja ohutta suikaletta kuin suinkin pystyt. Näin liha ruskistuu nopeasti eikä paistaminen muutu keittämiseksi. Varmista etenkin kanan kypsyys ennen etenemistä seuraavaan vaiheeseen. 

Thaimaalainen paistettu riisi saa paistua pannulla

Voit ottaa liedestä kaiken irti, kun olet lisännyt riisin pannulle. Tarkoitus on kuumentaa riisi nopeasti ja pieni ruskistuminenkaan ei haittaa mitään. Jos kaipaat lisämakua annokseen, niin lisää soijan ja osterikastikkeen ohella riisin joukkoon ruokalusikallinen kalakastiketta. Paistettu riisi ei ole tuliseksi tarkoitettu annos, mutta ei yksi tai kaksi pilkottua chilipalkoa siitä välttämättä huonompaakaan tee…

Perinteinen tapa tarjoilla thaimaalainen paistettu riisi on lisätä lautaselle tomaatin ja kurkun lohkoja – ja ne raikastavatkin annosta mukavasti. Itse nostamme pöytään myös makeaa thaimaalaista chilikastiketta, joka tuo makeutta, happamuutta ja chilin lämpöä annokseen. Autenttinen lisuke paistetulle riisille olisi Prik Nam Pla -kastike, mutta sitä emme ole kotikeittiössämme vielä valmistaneet.

Tuore korianterisilppu viimeistelee tämän annoksen, joten älä unohda lisätä sitä vielä juuri ennen tarjoilua.

Thaimaalainen paistettu riisi

Course: Liharuoat, Kanaruoat, Kalaruoat, KasvisruoatCuisine: Thaimaa
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

30

minutes

Thaimaalainen paistettu riisi on mainio arkiruoka. Hyödynnä aiemmin aterialta yli jäänyt riisi tai valmista tarkoitusta varten sopiva määrä jo edellisenä päivänä. Tämä annos valmistuu nopeasti pannulla joko liha-, kana-, katkarapu- tai kasvisversiona.

Ainekset

  • 2 rkl kasviöljyä

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 0,5 sipulia

  • 150 g kanan rintafilettä / porsaan filettä / katkarapuja / tofua

  • 3 kevätsipulia

  • 2 kananmunaa

  • 6 dl keitettyä jasmiiniriisiä (kts. vinkki ohjeen lopusta, valmista 2 dl kypsentämätöntä riisiä)

  • Kastike
  • 1 1/2 rkl soijakastiketta

  • 1 1/2 rkl osterikastiketta

  • Koristeluun
  • tomaattiviipaleita

  • kurkkuviipaleita

  • tuoretta korianteria

Ohjeet

  • Kuumenna öljy isossa wokissa tai suuressa pannussa korkealla lämmöllä. 
  • Lisää hienonneltu valkosipuli ja kuutioitu sipuli, paista sekoitellen 30 - 60 sekuntia.
  • Lisää hienonnettu liha / kana / ravut tai kiinteä tofu sekä 3 - 4 sentin paloiksi pikottu valkoinen osa kevätsipulista. Paista sekoitellen 1 - 2 minuutin ajan.
  • Siirrä kaikki ianekset pannun laidalle. Kaada kevyesti vatkatut munat pannun toiselle laidalle. Kypsennä munat sekoitellen noin 30 - 60 sekuntia.
  • Lisää pannulle riisi. Lisää soija ja osterikastike riisin joukkoon. Käännä liesi täydelle teholle.
  • Paista sekoitellen 2 - 3 minuuttia, lisäämällä puolivälissä paloitellut kevätsipulin vihreät osat. Kastikkeen pitäisi nyt olla jakautunut tasaisesti ja maustaa riisi.
  • Koristele annos korianterilla sekä kurkku- ja tomaattiviipaleilla. Tarjoile.

Vinkit

  • Alkuperäinen resepti: RecipeTinMeals
  • Keitä jasmiiniriisi tätä ruokaa varten veden kanssa suhteella 1 : 1.1, eli käytä 2 dl riisiä ja 2,2 dl vettä. Noudata muilta osin jasmiiniriisin valmistusohjetta.
  • Keitä riisi hyvissä ajoin, jopa edellisenä päivänä. Kuohkeuta keitetty riisi haarukalla ja siirrä jäähtyneenä jääkaappiin. Riisi lisätään kylmänä pannulle.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*