Etusivu » Uusimmat » Thaimaalainen porkkanasalaatti on makea ja hieman tulinen
Thaimaalainen porkkanasalaatti lautasella

Thaimaalainen porkkanasalaatti on makea ja hieman tulinen

Thaimaalainen porkkanasalaatti on makujen yhdistelmä, jossa makea, hapokas, suolainen ja tulinen sulautuvat yhteen. Tämä salaatti on nopea valmistaa ja sopii lisukkeeksi grillatuille sekä paistetuille lihoille, kalalle tai muiden kasvisten kanssa tarjottavaksi.

Hyppää reseptiin >>>

Thaimaalainen ruoka perustuu usein yksinkertaisiin resepteihin, joihin saadaan monitahoinen maku yhdistelemällä perusmakuja tuovia ainesosia. Tämä porkkanasalaatti on erinomainen esimerkki siitä miten koko makupaletti saadaan puristettua kokoon salaatin muodossa.

Thaimaalaisen porkkanasalaatin raaka-aineet

Näkyvin rooli  porkkanasalaatissa on karkeaksi raastetulla porkkanalla. Porkkanaa ei kypsennetä tai ryöpätä. Raaka porkkana tuo salaattiin rouheutta. Kevyesti rouhitut tai murskatut pähkinät täydentävät rakennetta. Ellei keittiövälinevalikoimaasi kuulu isokokoista morttelia, voit rouhia suolapähinät kätevästi kaatamalla ne pakastepussiin ja napauttamalla niitä pari kertaa kaulimella. Eikä suurta vahinkoa tule vaikka lisäisit pähkinät salaattiin kokonaisina. Kuorelliset maapähkinät sen sijaan eivät ole hyvä valinta.

Pilkottu chili kuuluu osaksi salaattia. Kannattaa valita chili mieluummin miedosta päästä tulisuuden skaalaa. Ensikertalaisille hyvä vinkki on jättää chili sen verran isoiksi paloiksi että ne voi tarvittaessa poimia sivuun. Sokeriherneen palkoja tai vihreitä papuja kannattaa lisätä paitsi värin, myös salaatin rakenteen vuoksi. Ne raikastavat kokonaisuutta ja tuovat keveyttä salaattiin. Hienonnettu valkosipuli ei ole tässä tapauksessa välttämättömyys, mutta kannattaa sisällyttää mukaan ellei ole erityistä syytä jättää se pois.

Makea ja hapokas salaatinkastike

Thaimaalaisen porkkanasalaatin kastike valmistuu minuutissa. Yhdistä makea chilikastike, sokeri, limemehu sekä kalakastike, sekoita ja valmista tuli. Neljä ainesosaa tuo tulisen, makean, happaman ja umamin maun kastikkeeseen. Makeaa chilikastiketta löytyy marketeista, monista vieläpä parissa eri vahvuudessa. Voit myös valmistaa kastikkeen itse, esimerkiksi tätä Sweet Chili Sauce -reseptiä käyttäen.

Kalakastike ja limemehukin kuuluvat jokaisen marketin perusvalikoimaan, joten tämän salaatin ainesten saatavuus on käytännössä saataprosenttisen varmaa vuoden ympäri. Tomaattilohkot sopivat hyvin osaksi kokonaisuutta ja itse viimeistelemme salaattikulhon reilulla ripauksella tuoretta korianteria. Korianterin maku jakaa ihmisiä kahteen leiriin, joten voi olla hyvä idea tarjoilla korianteri erikseen vasta pöydässä – jokainen lisätköön sitä mieltymystensä mukaisesti.

Thaimaalainen porkkanasalaatti makealla chilikastikkeella

Course: SalaatitCuisine: ThaimaaDifficulty: Helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

15

minutes

Thaimaalainen porkkanasalaatti valmistuu nopeasti ja on heti valmis tarjoiltavaksi. Makea chilikastike toimii salaatinkastikkeen pohjana, suolapähkinät tuovat salaattiin rakennetta ja makua.

Ainekset

  • 200 g porkkanaa

  • 50 g sokeriherneen palkoja

  • 1 valkosipulinkynsi

  • pieni punainen chili

  • muutama kirsikkatomaatti

  • 0,5 dl suolapähkinöitä

  • Kastike
  • 0,25 dl makeaa thaimaalaista chilikastiketta

  • 0, 25 dl limetinmehua

  • 0,5 tl sokeria

  • 0,5 rkl kalakastiketta

  • Viimestelyyn
  • tuoretta korianteria

Ohjeet

  • Yhdistä kulhossa raastettu porkkana, paloitellut sokeriherneen palot, hienonnetut valkosipuli ja chili, lohkotut tomaatit ja kevyesti rouhitut suolapähkinät.
  • Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kaada seos raasteeseen. Anna maustua hetki jääkaapissa ja tarjoa salaatti kylmänä.
  • Ripottele salaatin pinnalle tuoretta korianteria.

Vinkit

  • Porkkanasalaatti sopii erityisesti grillattujen ja paistettujen ruokien lisukkeeksi.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*