Etusivu » Uusimmat » Thaimaalaiset lihapullat maistuvat ja tuoksuvat Kaakkois-Aasialta
Thaimaalaiset lihapullat lautasella ja pähkinäkastiketta

Thaimaalaiset lihapullat maistuvat ja tuoksuvat Kaakkois-Aasialta

Thaimaalaiset lihapullat eivät välttämättä ole ensimmäisenä mieleen tuleva annos thaikeittiötä ajateltaessa. Jauheliha maustetaan alueelle tyypillisillä aineksilla ja pyöritellään pieniksi palloiksi. Lihapullat tarjoillaan alkupalana sellaisenaan ja pääruoka-annoksena jasmiiniriisin tai nuudeleiden kanssa. 

Hyppää reseptiin >>>

Onko olemassa keittiötä jossa lihapullat eivät jossain kohtaa putkahda reseptien joukosta esiin? Lihapullat ovat olleet helppo tapa jalostaa lihan leikkaamisesta jääneet palat helposti valmistettavaksi ruoaksi. Jo antiikin Kiinassa ja Persian valtakunnassa on valmistettu lihapullan kaltaisia annoksia ja roomalaisten mukana lihapullatkin kulkeutuivat Euroopan eri osiin.

Thaimaan keittiöissä käytettävät perusmaut toistuvat myös lihapullissa. Currytahnassa on tiivistettyä makua ja sen sisältämä chili tuo potkua lihapulliin. Sitruunaruohon ja -mehun hedelmäiset aromit yhdistyvät korianterin ja kevätsipulin makuihin. Kalakastikkeesta lihapullat saavat sekä suolaisuutta että umamia. Lopputulos on tuoksuva ja maukas kokonaisuus, joka ei kuitenkaan useimmille maistu liian eksoottiselta.

Thaimaalaiset lihapullat voi valmistaa myös kanasta tai possusta

Naudanlihan sijasta voi käyttää osin tai kokonaan porsaan jauhelihaa – tai valmistaa lihapullat kanan jauhelihasta. Kaupasta saatava punainen thaimaalainen currytahna ajaa hyvin asiansa näiden lihapullien maustamisessa.

Pienet lihapullat pysyvät paremmin koossa kun hienonnat ainekset mahdollisimman pieneksi. Harkitse raastimen käyttöä –  säästät aikaa jos veitsenkäsittelytaitosi eivät ole ammattilaistasoa. Raastetut raaka-aineet sekoittuvat vaivattomasti massaan.

Sekoita ainekset huolellisesti. Massaan voi lisätä tarvittaessa hieman korppujauhoja. Jos aika antaa myöten, saa taikina tarvittaessa tekeytyä 30 – 60 minuuttia jääkaapissa. Pyörittele pullista tavallista pienempiä, jotta ne kypsyvät nopeasti uppopaistettaessa. Kuuma öljy antaa parhaan lopputuloksen. Varmista ettei öljyn lämpötila laske liiaksi, kypsennä lihapullat riittävän pienissä erissä. Valuta ylimääräinen öljy kypsennyksen jälkeen keittiöpaperille.

Tarjoile thaimaalaiset lihapullat kastikkeen kanssa

Lihapullat tarjoillaan alkupalana sellaisenaan tai pelkkien kastikkeiden kanssa. Pääruokana nautittaessa voit keittää lihapullien lisukkeeksi jasmiiniriisiä tai nuudeleita. Maapähkinäkastike on suosituksemme lihapullien kastikkeeksi, toinen hyvä vaihtoehto on thaimaalainen makea chilikastike, jota saa valmiina jokaisesta kaupasta. Maapähkinäkastike valmistuu kätevästi kotikeittiössä noin vartissa. Lihapulla-ainesten lisäksi tarvitset vain maapähkinälevitettä ja purkillisen kookosmaitoa tai -kermaa. Viimeisen silauksen annokselle annat ripottelemalla korianterinlehtisilppua lihapullien päälle.

Thaimaalaiset lihapullat naudanlihasta

Course: Alkupalat, LiharuoatCuisine: ThaimaaDifficulty: Helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

20

minutes
Paistoaika

30

minutes

Thaimaalaiset lihapullat ovat maukas alkupala tai lisä pääruokapöytään. Kaakkois-Aasian keittiöistä tutut maut ja ainekset yhdistetään tällä kertaa naudan jauhelihasta valmistettuihin lihapulliin ja tarjoillaan pähkinäkastikkeen kanssa.

Ainekset

  • 400 g naudan jauhelihaa

  • 1 rkl valkosipulia

  • 1 sitruunaruohon varsi

  • 4 kevätsipulia

  • 1 rkl tuoretta korianteria

  • 2 rkl punaista thaimaalaista currytahnaa

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1 rkl kalakastiketta

  • 1 kananmuna

  • suolaa

  • mustapippuria

  • riisijauhoa

  • (korppujauhoja)

  • ruokaöljyä paistamiseen

  • tuoretta korianteria koristeluun

Ohjeet

  • Raasta valkosipuli, sitruunaruoho hienolla terällä. Silppua kevätsipuli ja korianterinvarret.
  • Sekoita hyvin kulhossa kaikki muut ainekset paitsi riisijauho, öljy ja korianterinlatvat jotka on tarkoitettu koristeeksi. Mikäli massa tuntuu liian löysältä, lisää joukkoon hieman korppujauhoja.
  • Muotoile taikinasta pienikokoisia lihapullia. Jauhota pullat ripottelemalla pinnalle tasaisesti riisijauhoa.
  • Kuumenna uppopaistamiseen tarvittava öljymäärä pannulla tai kattilassa 170 - 180 asteiseksi. Paista lihapullat pienissä erissä.
  • Valuta pullat keittiöpaperin päällä, siirrä kulhoon. Koristele lihapullat korianterisilpulla ja tarjoile pähkinäkastikkeen kanssa.
  • Pähkinäkastike
  • Linkki reseptiin

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*