Etusivu » Uusimmat » Tiramisu on herkullinen jälkiruokaklassikko
Tiramisu annos lasissa, lautanen ja lusikka

Tiramisu on herkullinen jälkiruokaklassikko

Tiramisu on jälkiruoka, joka on valloittanut ruokalistoja ympäri maailman. Lisäksi Tiramisun makua on hyödynnetty muun muassa makeisissa, jäätelöissä ja kekseissä. Ainoaa oikeaa reseptiä ei ole, joten tarjoilemme valmistettavaksesi tämän helpon, lähimarketin aineksista syntyvän version jonka juuret ovat Italiassa.

Hyppää reseptiin >>>

Useampi taho vaatii itselleen kunniaa Tiramisun keksimisestä. Kiitos tästä nimenomaisesta reseptistä kuuluu ex-kollega Riinalle, joka vuosia sitten jakoi italialaisilta kokkipoikakavereiltaan, Antolta ja Achilta, saamansa reseptin kanssamme. Kerran kokeiltuamme olimme koukussa ja siitä lähtien tämä Tiramisu on pitänyt kärkipaikkansa jälkiruokalistallamme. Mikäli haluat kokeilla raikkaamman makuista versiota, susoittelemme tätä Sitruunatiramisu -reseptiämme.

Helppo Tiramisu syntyy valmiista sokerikakkukekseistä

Tiramisuun käytetään tavallisesti sokerikakkureseptillä valmistettuja, kuohkeita Savoiardikeksejä. Joissakin yhteyksissä niitä nimitetään myös kissankielikekseiksi tai ladyfingereiksi. Näitä keksejä on saatavilla kauppojen keksihyllystä, hyvin varustelluista marketeista. Voit tietysti nähdä hieman lisää vaivaa ja valmistaa keksit itse – me turvaudumme tässä kohtaa valmiiseen keksiratkaisuun.

Mascarponejuusto kuuluu Tiramisuun. Se on rakenteeltaan pehmeä, kermainen ja hieman makea tuorejuusto. Jos käytät laktoositonta Mascarponea, voit vähentää lisätyn sokerin määrää sillä laktoositon versio on tavallista versiota makeampaa. Mascarponea kannattaa hieman pehmentää haarukalla ennen sen yhdistämistä valkuaisvaahtoon.

Aloita vatkaamalla valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi omassa kulhossaan. Vaahdon pitäisi olla niin kiinteää että kulhon voi kääntää ylösalaisin ilman että vaahto putoaa… Lisää ripaus suolaa valkuaisvaahtoon. Vatkaa sitten keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 

Yhdistä pehmennetty mascarpone valkuaisvaahtoon esimerkiksi nuolijalla varovasti nostellen. Lisää keltuaisvaahtoon tilkka brandya, sekoita ja yhdistä seos taas nuolijalla nostellen valkuaisvaahtoon. Älä vatkaa enää tässä vaiheessa sähkövatkaimella, jotta rakenne säilyy sopivana.

Tiramisun voi maustaa eri juomilla tai sitruunalla

Alkoholista. Me käytämme Tiramisuun espanjalaista tai italialaista brandya – tämä on makuasia. Muita suosittuja vaihtoehtoja ovat ainakin marsalaviini, mantelilikööri ja tumma rommi. Ja jos ajatuksena on tarjoilla Tiramisua lapsille tai alkoholia välttäville henkilöille, niin voit hyvin jättää sen lisäämättä. Tällöin esimerkiksi raastettu sitruunankuori ja tilkka sitruunamehua tuovat raikasta makua annokseen.

Savoiardit imaisevat kahvin hetkessä sisäänsä, joten älä liota niitä. Sekunnin kestävä keksin kastaminen kahviin riittää. Kahvina käytämme pitkää espressoa, eli kahden kupillisen verran jauhetta, jonka läpi lasketaan kolme desilitraa vettä. Vahva, 1,5-kertaisella annoksella kahvijauhetta valmistettu suodatinkahvikin käy keksien kostuttamiseen. Anna kahvin jäähtyä huoneenlämpöiseksi, niin et polta sormiasi ja tuhoa vaahdon rakennetta.

Asettele kahvilla kostutettu keksi tai sen puolikkaat pienen kupin tai lasin pohjalle. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa tiramisun myös pieneen vuokaan ja tarjoilla annospaloina. Lisää keksikerroksen päälle pari lusikallista vaahtoa, sitten toinen keksikerros ja viimeistele kerroksella vaahtoa. Säädä määriä tarvittaessa astian koon mukaan. Peitä kulhot tuorekelmulla ja siirrä jääkaappiin useamman tunnin ajaksi. Tarjoile mielellään vasta seuraavana päivänä niin maut ja rakenne ehtivät tasaantua.

Ennen tarjoilua voit ripotella pinnalle hieman kaakaojauhetta tai tummaa suklaarouhetta. Huomaa että kaakao saattaa muuttua jääkaapissa kostuessaan kitkerän makuiseksi, joten lisää se vasta juuri ennen tarjoilua. Voit tarjoilla Tiramisun jääkaappikylmänä tai huoneenlämpöisenä.

Tiramisu alla Anto e Achi

Course: JälkiruoatCuisine: ItaliaDifficulty: Helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

10

minutes
Kokoaminen

10

minutes

Ainekset

 • 100 g Savoiardikeksejä

 • 2 kananmunaa

 • 250 g Mascarponejuustoa

 • 2 rkl sokeria

 • 3 dl vahvaa kahvia

 • 2 cl brandya

 • ripaus suolaa

 • kaakaojauhetta koristeluun

Ohjeet

 • Keitä kahvi ja jäähdytä. 
 • Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahtoon lopussa ripaus suolaa.
 • Yhdistä mascarpone varovasti nostelleen valkuaisten kanssa. Lisää joukkoon keltuaisvaahto ja brandy.
 • Käytä keksit nopeasti kahvissa ja lado ensimmäinen kerros laseihin, sitten kerros vaahtoa, toinen kerros keksejä ja viimeistele kerroksella vaahtoa.
 • Peitä annokset tuorekelmulla ja siirrä jääkaappiin.
 • Kaakao lisätään vasta juuri ennen tarjoilua. Valmista tiramisu jo tarjoilua edeltävänä päivänä jotta rakenne ja maut tasaantuvat.

Millaisessa astiassa tarjoilen Tiramisun?

Valitse Tiramisulle sopiva lasi, kuppi tai kulho oman makusi mukaan.
Läpinäkyvä astia on näyttävä ja paljastaa annoksen eri kerrokset.
Ripottele lopuksi pinnalle kaakaojauhetta.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*