Tomaattikeitto on periaatteessa hyvin yksinkertainen ruokalaji. Lopputulokseen vaikuttavat itse tomaattien lisäksi muut valmistuksessa käytetyt raaka-aineet ja mausteet – sekä valmistustapa. Tämän keiton täyteläisen maun salaisuus ovat uunisssa paahdetut kasvikset.
Tomaattikeitto syntyy yksinkertaista ja edullisista raaka-aineista. Perinteinen tomaattikeitto valmistetaan tuoreista tai säilötyistä tomaateista, sipulista, valkosipulista, liemestä, ja mausteista. Tuoreista tomaateista tehty keitto on usein makeampi ja täyteläisempi kuin säilyketomaateista tehty. Useissa resepteissä tomaattikeittoon lisätään muitakin kasviksia, kuten paprikaa, purjoa, porkkanaa tai selleriä, jotka antavat keitolle lisää makua ja väriä.
Keiton historia ulottuu 1500-luvulle, jolloin tomaatti tuotiin Eurooppaan Etelä-Amerikasta. Aluksi tomaattia pidettiin myrkyllisenä, mutta myöhemmin se levisi eri maiden keittiöihin. Keitto sai varsinaisen suosionsa 1800-luvulla, kun tomaattisäilykkeet tulivat markkinoille. Meidän tuntemamme tomaattikeiton alkuperä on Välimeren alueella. Tomaatti on olennainen osa italialaisen keittiön makumaailmaa ja sen liitto basilikan kanssa toteutuu useissa ruokalajeissa.
Tomaattikeitto ja sen myönteiset terveysvaikutukset
Tomaatti on terveellinen ja ravitseva ruoka-aine, joka sisältää runsaasti elimistölle hyödyllisiä C-vitamiinia, foolihappoa, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Tomaatin sisältämä lykopeeni on punainen väriaine, jolla on tutkitusti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Lykopeenin on havaittu imeytyvän paremmin kuumennetusta ja rasvalla maustetusta tomaatista kuin raakana syödystä. Tomaattikeitto on myös vähäkalorinen ja kuitupitoinen ruoka, joka pitää nälän loitolla pitkään.
Tomaattikeitto on sellaisenaan melko kevyttä, mutta siitä saa hauttaessa tukevammankin aterian. Keittoon sopivat hyvin erilaiset proteiinit ja hiilihydraatit. Esimerkiksi pavut, linssit, kikherneet, tofu, juusto, kananmuna, kana, jauheliha, makkarat, pekoni, pasta, riisi, ohra, kvinoa, leipä, krutongit, pähkinät tai siemenet maustavat keittoa ja tekevät siitä ruokaisamman. Tomaatin, vuohenjuuston ja basilikan liitto toteutuu tässä tomaattikeittoreseptissämme. Tomaattikeiton soseuttaminen ei tällöin ole välttämätöntä, rakenteen ja suutuntuman säilyttämiseksi.
Tomaattikeitto uunissa paahdetuista kasviksista
Course: KeitotCuisine: ItaliaDifficulty: Helppo4
annosta10
minutes1
hour15
minutesTämä tomaattikeitto vaatii hieman enemmän vaivannäköä ja sähkönkulutusta. Uunissa paahdetut kasvikset antavat keitolle syvemmän maun, käytitpä sitten tuoreita tai säilöttyjä tomaatteja. Kasvisruokavaliota noudattavat valitsevat kanaliemen sijasta keiton pohjaksi kasvisliemen.
Resepti on julkaistu Viimeistä murua myöten -blogissa vuonna 2016. Tämä on keitto on ilmeisesti olllut meidän lisäksemme monen muunkin suosikkiversio kotikeittiön tomaattikeitosta...
Ainekset
- Uuniin
1 kg tuoreita tomaatteja - tai 2 -3 tlk tölkkitomaatteja
2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
1 porkkana
3 rkl ruokaöljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria
- Kattilaan
4 tuoretta basilikanvartta, voit säästää lehdet koristeluun
4 dl kana- tai kasvislientä
1 rkl balsamicoa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
Ohjeet
- Lämmitä uuni 220 asteiseksi.
- Kuori porkkana ja sipulit. Älä kuori valkosipulia. Pilko porkkana ja sipulit isoiksi lohkoiksi. Litistä veitsen lappeella valkosipulit kuorineen, niin että ne rusahtavat. Kuoret ehkäisevät kuivumista. Voit laittaa kynnet erikseen pieneen kulhoon, niin ne on helppo poimia vuokasta.
- Halkaise tomaatit. Jos käytät tölkkitomaatteja, niin ota liemi talteen ja halkaise samoin tölkkitomaatit. Laita ne leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Lisää sipulit, valkosipulit ja porkkana. Lorauta päälle oliiviöljy, sokeri, suola ja muutama rouhaisu mustapippuria.
- Paahda n. 45 minuuttia. Ota valkosipulinkynnet 30 minuutin jälkeen pois uunista. Poista kuoret.
- Lisää ainekset kattilaan. Lisää joukkoon basilikan varret ja kana/kasvisliemi. Lisää myös tölkkitomaattien liemi, jos käytit niitä.
- Hauduta keittoa miedolla lämmöllä kannen alla 20-30 minuuttia.
Mausta keitto suolalla, sokerilla, mustapippurilla ja balsamicolla. - Soseuta keitto. Ripottele annosten pinnalle säästämäsi basilikan lehdet hienonnettuna.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: Viimeistä murua myöten
- Tarjoile keiton kanssa rapeakuorista vehnäleipää tai focacciaa.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM