Tämä tomaattipohjainen linssikeitto on yksi omista suosikkikeitoistamme. Punaisista linsseistä ja kuorituista tomaateista syntyy helposti maukas ja ravitseva kasviskeitto jossa Intian keittiöistä tutut maut yhdistyvät miellyttävän makuiseksi kokonaisuudeksi. Tämä keitto sopii yhtä hyvin aasiateemaisen aterian alkupalaksi kuin lounaskeitoksikin.
Mitä ovat punaiset linssit?
Pienet, täydellisen muotoiset linssit ovat useimpiin ruokavalioihin sopiva raaka-aine joka soveltuu monipuoliseen ruoanlaittoon. Oletko koskaan tullut ajatelluksi mitä linssit oikeastaan ovat ja mistä niitä saadaan?
Punaiset linssit kuuluvat palkokasvien sukuun ja ne tunnetaan tieteellisellä nimellä Lenticchia Rossa. Ne ovat väriltään punertavan oranssinvärisiä ja kypsyvät nopeasti herkulliseksi lisukkeeksi. Punaisia linssejä kasvatetaan monilla alueilla ympäri maailmaa. Suurin osa linssituotannosta tapahtuu Pohjois-Amerikassa, erityisesti Tyynenmeren luoteisosassa, Washingtonin itäosassa, Pohjois-Idahossa ja Länsi-Kanadassa. Pohjoismaissa yleisesti viljellyistä palkokasveista linsseille läheisintä sukua on varmaankin härkäpapu.
Mihin punaisia linssejä voidaan käyttää?
Punaiset linssit ovat erinomainen kasvipohjainen proteiinin lähde, sisältäen 26 grammaa proteiinia 100 grammassa linssejä (GoGreen). Ne sopivat vegaaniseen ruokavalioon ja ovat myös gluteenittomia. Esikäsittelyksi riittää linssien huuhteleminen lävikössä. Punaisia linssejä voidaan lisätä keittoihin ja pataruokiin. Linssit kypsyvät noin 10 minuutissa ja hautuvat maukkaaksi keitoksi tai curryksi noin puolessa tunnissa. Linssit voivat myös tuoda lisää rakennetta nähin ruokiin, sakeuttamalla keiton tai kastikkeen lientä.
Intialaisessa, kuten myös Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan keittiöissä punaisia linssejä käytetään usein curryissa ja dalissa. Ne voidaan hellävaraisesti maustaa inkiväärillä, valkosipulilla, kurkumalla, juustokuminalla ja currytahnalla, jolloin saadaan aikaan lohturuokanakin toimiva vegaaninen curry.
Punaiset linssit tekevät ruoasta täyteläisempää
Voit lisätä punaisia linssejä vaikkapa pastakastikkeeseen. Ne voivat tehdä kastikkeen rakenteesta vahvemman ja samalla parantaa ruoan ravintoarvoa. Punaiset linssit voidaan keittää juuri sopivan kypsiksi ja sitten sekoittaa vaikkapa punasipulin, sellerin ja balsamico-yrttivinaigretten kanssa, jolloin saadaan aikaan upea kesäinen lisukeruoka.
Linssikeiton voi tarjoilla alkukeittona ja siitä saa myös maukkaan lounaskeiton. Lisukkeeksi sopii pizzataikinasta valmistettu rapeakuorinen vehnäleipä.
Tomaattinen linssikeitto
Course: KeitotCuisine: IntiaDifficulty: Helppo4
annosta10
minutes20
minutesTomaattipohjainen linssikeitto on maukas ja nopeasti valmistuva kasvisruoka, joka maistuu koko perheelle. Intialaisesta keittiöstä tutut maut, kuten kookosmaito, curry, juustokumina ja inkivääri sulautuvat lämmittäväksi kokonaisuudeksi.
Ainekset
100 g sipulia
2 valkosipulin kynttä
1,5 rkl rypsiöljyä
2 tl curryjauhetta
2 tl juustokuminaa
1 tl inkiväärijauhetta
2 dl punaisia linssejä
400 ml kookosmaitoa
2 x 400 g tölkki kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
2 dl vettä
2 rkl tomaattisosetta
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
1 - 2 tl sokeria
tuoretta korianteria (valinnainen)
Ohjeet
- Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipulit ja mausteet öljyssä isossa kattilassa. Huuhtele linssit lävikössä.
- Lisää linssit, kookosmaito ja kuoritut tomaatit kattilaan. Huuhtele tomaattien tölkki vedellä (2 dl) ja lisää vesi kattilaan. Lisää myös tomaattisose, suola ja mustapippuri.
- Hauduta keittoa miedolla lämmöllä kannen alla 15–20 minuuttia. Sekoita muutaman kerran hauduttamisen aikana.
- Nosta kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvaskoittimella. Lisää sitruunanmehu tai etikka ja sokeri. Ripottele pinnalle hienonnettua korianteria. Tarjoa linssikeitto tuoreen leivän kanssa.
Vinkit
- Linssikeiton kanssa toimii mainosti rapeakuorinen leipä
- Alkuperäinen resepti: k-ruoka.fi
- Mikäli tuore korianteri kuuluu suosikkiyrttiesi joukkoon, kannattaa sitä lisätä annosten päälle silputtuna.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM