Etusivu » Uusimmat » Tonkatsu, japanilainen porsaanleike
Tonkatsu annos lautasella.

Tonkatsu, japanilainen porsaanleike

Tonkatsu on siitä harvinainen japanilainen ruokalaji, että sen esikuva löytyy länsimaisista keittiöistä. Vasikan- ja Wieninleikkeen valmistusmenetelmää hyödyntävä porsaanleike on pinnalta rapea, sisältä mehevä ja viimeistelty hapanimelällä kastikkeella. 

Hyppää reseptiin >>>

Tonkatsu valmistettiin alun perin naudanlihasta, mutta edullisemman porsaanlihan käyttäminen raaka-aineena on nykyään vakiintunut käytäntö. Tämä yksinkertainen leike on Japanissa suosittu katu- sekä ravintolaruoka ja sitä tarjoillaan yleisesti myös muissa Aasian maissa. 

Herkullisen maun ja rakenteen perusta on Tonkatsussakin yksinkertainen: leike maustetaan suolalla ja pippurilla, leivitetään rapeaksi paistuvilla pankojauhoilla ja kypsennetään kullanruskeaksi öljyssä paistamalla. Tonkatsun kanssa tarjotaan kastiketta joka valmistetaan kotikeittiössä ketsupista, Worcestershiresta, osterikastikkeesta ja sokerista. 

Tonkatsu leivitetään pankojauhoilla

Rapea pinta on leikkeen kruunu ja sillä on merkittävä vaikutus mielikuvaan kypsennyksen onnistumisesta. Pankojauhot ovat tavallisia korppujauhoja karkeampia, vaaleampia ja hiutalemaisempia. Ne imevät tavallisia korppujauhoja vähemmän öljyä paistamisen yhteydessä ja kestävät kuumaa öljyä paremmin.

Pankojauhoja löytyy sekä marketeista että etnisistä ruokakaupoista. Niillä voit korvata tavalliset korppujauhot periaatteessa kaikessa ruoanlaitossa, myös leivonnassa. 

Tonkatsu toimii innoituksena Kana Katsulle

Jos vältät punaisen lihan syömistä mutta kana kuuluu ruokavalioosi, niin voit samaa ideaa käyttäen valmistaa leivitetyn kanaleikkeen. Hampurilaisen välissä tämä teriyaki- ja tonkatsukastikkeella maustettu kanaleike on kerrassaan erinomainen!

Tonkatsu - Wieninleikkeen japaninserkku

Course: LiharuoatCuisine: JapaniDifficulty: Helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

10

minutes
Keittoaika

10

minutes

Ainekset

  • Porsaanleikettä varten
  • 500 g pala porsaan ulkofileetä

  • 100 g vehnäjauhoja

  • 2 kananmunaa , vatkattuna

  • 100 g pankojauhoja

  • mustapippuria

  • suolaa

  • kasviöljyä paistamiseen

  • Kastiketta varten
  • 2 rkl tomaattiketsuppia

  • 2 rkl Worcestershire-kastiketta

  • 1 rkl osterikastiketta

  • 2 tl tomusokeria

Ohjeet

  • Leikkaa ulkofileestä neljä kappaletta noin 2,5 cm vahvuisia viipaleita. Nuiji pihvit kelmun tai leivinpaperipalan välissä 1 cm paksuiksi leikkeiksi.
    Tonkatsu leikkeet nuijittu ja maustettu työtasolla.
  • Laita jauhot, vatkatut munat ja pankojauhot kolmeen erilliseen leveäreunaiseen kulhoon. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Kasta leike molemmin puolin - ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi kauttaaltaan pankojauhoissa. Anna leikkeiden tekeytyä työtasolla 5 - 10 minuuttia ennen paistamista.
  • Lisää öljyä pannulle parin sentin vahvuinen kerros. Kuumenna öljy 180 asteiseksi, käytä lämpömittaria tai testaa öljyn kuumuus pudottamalla pieni määrä pankoa kuumaan öljyyn. Jos panko alkaa välittömästi sihistä ja paistua, on öljy riittävän kuumaa.
  • Nosta kaksi leikettä kuumaan öljyyn ja kypsennä 1,5 - 2 minuutin ajan kummaltakin puolelta, nosta pois öljystä ja anna leikkeiden levätä ritilällä 5 minuuttia. Toista jäljellä olevien porsaankyljysten kanssa.
  • Paistettujen leikkeiden vetäytyessä on aika valmistaa kastike. Sekoita ainekset keskenään ja lisää tilkka vettä, jos seos on turhan paksua. Viipaloi tonkatsu 1 - 2 cm siivuiksi ja tarjoile kevyesti kastikenauhoilla koristeltuna. Lopun kastikkeen voit nostaa kulhossa pöytään.

Vinkit

  • Varmista että leikkeen kuorrutus on yhtenäinen jotta se ei irtoa kypsennyksen aikana. Voit painella pankojauhoja kevyesti kämmenellä leikkeen pintaan, jotta kuorrutus tarttuu paremmin kiinni.
  • Alkuperäinen resepti: BBC Good Food

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*