Etusivu » Uusimmat » Tostadas – friteeratut meksikolaiset tortillat
Tostadas lautasella, salsa ja juustoraaste

Tostadas – friteeratut meksikolaiset tortillat

Tostadas on espanjaa ja tarkoittaa ”paahdettuja”. Se on myös suositun meksikolaisen ruuan nimi. Tostada eli friteerattu tortilla on ruokalajin alusta, ja sen päälle kootaan paistettuja papuja, juustoa, lihaa, kasviksia ja kastikkeita. Sormin syötävä ruokalaji on nopea valmistaa ja herkutella.

Hyppää reseptiin >>>

Voit valmistaa tostadaa varten maissi- tai vehnätortillat itse jauhoista ja vedestä – tai turvautua kaupan tuotteisiin. Marketista löytyy valmiiksi friteerattuja tortilloita, joiden vaihtoehtona ovat tavallista pienikokoisemmat, halkaisijaltaan noin 12 – 15 cm tortillaletut. Tostadat syödään käsin, joten normaalikokoiset tortillat ovat tähän tarkoitukseen turhan suuria.

Jos haluat tarjoilla lihatäytteisiä tostadoja, voit käyttää käytännössä mitä tahansa ohueksi suikaloitua lihaa tai jauhelihaa. Tässä reseptissä käytämme naudan jauhelihaa. Tostadohin sopivat mainiosti myös kalat ja merenelävät, joko kypsennettynä tai chevichen tapaan raakakypsennettynä. Esimerkiksi tonnikala, lohi tai kuha toimivat hyvin tostadojen proteiinina chevichen tapaan valmisteltuina. 

Tostadas valmistuu muutamasta raaka-aineesta

Friteeraa pieniä tortillalettuja kuumassa öljyssä paistinpannulla. Rapean tuloksen saamiseksi varmista että öljyn lämpötila on 170 – 180 astetta. Noin 0,5 – 1 cm kerros öljyä pannulla riittää friteeraamiseen. Kääntele ja vääntele tortilloita paistamisen aikana kuumuutta kestävillä metallisilla pihdeillä, jotta ne ruskistuvat tasaisesti. Nosta valmiit tortillat valumaan keittiöpaperin päälle.

Jauheliha ruskistetaan paistinpannulla mausteiden kanssa, lisää sipuli paiston loppuvaiheessa pannulle.. Mikäli lihasta irtoaa runsaasti rasvaa, voit valuttaa sen siivilän läpi tai imeyttää rasvan pannulta keittiöpaperin palasiin. Käsin syötävien tostadojen nauttiminen onnistuu siistimmin kun jauheliha ei tirise ja valu rasvaa. Kymmenprosenttisesta, kuivalla pannulla paistetusta naudan jauhelihasta irtosi valuttaessa vajaa ruokalusikallinen rasvaa.

Refried beans, jota tässä reseptissä käytetään on pieni säilykepurkillinen keitettyjä, sipulilla maustettuja pintopapuja. Kun purkin avaa, niin sisältö näyttää aivan naudanlihasäilykkeeltä… Pavut kuumennetaan ennen käyttöä mikroaaltouunissa tai pannulla. Lisää smetana kuumennettujen papujen joukkoon.

Tostadas on helpompi nauttia, jos käytät täytteitä maltillisesti

Leikkaa avokado ohuiksi viipaleiksi ja salaatti suikaleiksi. Lado tortilloiden päälle maltillinen määrä täytteitä, jotta syöminen onnistuu helpommin: aloita ohuella kerroksella papuja, lusikallinen jauhelihaa ja pieni määrä muita täytteitä, viimeisenä makusi mukaista punaista salsaa, esimerkiksi tacokastiketta.

Tostada-annoksia löytyy monen TexMex-ruokaa tarjoilevan ravintolan ruokalistalta. Johtuuko sitten hieman hankalammin nauittavasta mallista vai friteerauksen viemästä ajasta, tostadat eivät tähän mennessä ole saavuttaneet yhtä laajaa suosiota ravintola-annoksena kuin esimerkiksi tacot, tortillat, enchiladat ja fajitakset.

Tostadas - helppo ja nopea meksikolainen ruoka

Course: LihaCuisine: TexMexDifficulty: Keskivaikea
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

20

minutes
Paistoaika

15

minutes

Tostadas on pienten, rapeaksi friteerattujen tortilloiden päällle koottu annos lihaa, kasviksia, juustoa ja salsaa. Autenttinen tapa on nauttia tostadat käsin, ilman ruokailuvälineitä. Tostadaa ei kääritä, sillä rapea tortilla ei sitä mahdollista.

Ainekset

  • 10 pientä maissitortillaa

  • Jauhelihatäyte
  • 400 g jauhelihaa

  • 0,25 sipulia

  • 1 rkl chilijauhetta

  • 1,5 tl juustokuminaa

  • 0,5 tl paprikajauhetta

  • 0,5 tl suolaa

  • 0,25 tl valkosipulijauhetta

  • 0,25 tl oreganoa

  • 0,25 tl mustapippuria

  • Tarjoiluun
  • 215 g tölkki Refried Beans -papuja

  • salaattia

  • juustoa

  • avokado

  • 120 g smetanaa

  • salsakastiketta

Ohjeet

  • Paista maissitortillat pannulla kuumassa, 170 - 180 asteisessa öljyssä rapeiksi, noin pari minuuttia per puoli.
  • Lisää jauheliha pannulle ruskistumaan keskilämmöllä. Lisää sipuli ja mausteet ja paista vielä muutama minuutti. Poista pannulle mahdollisesti kertynyt rasva.
  • Lisää paistetut pavut mikroaaltouunin kestävään kulhoon tai pieneen pannuun keskilämmöllä. Sekoita joukkoon smetana. Kuumenna kunnes seos lämpenee.
  • Kokoa tostadat: Levitä ohut kerros paistettuja papuja tostada-kuoren päälle. Lisää päälle pieni lusikallinen jauhelihaa, sitten salaattia, juustoa, avokadoa, salsaa, smetanaa ja salsakastiketta.
    Tarjoile heti.

Tostadas kootaan kerroksittain

Tostadas kootaan eri aineksista aivan kuten tortillat ja fajitakset, erona on se että rapeaksi friteerattua minitortillaa ei taitella. Siksi kannattaa olla maltillinen täytteiden määrän kanssa.

Kokeilimme sekä pienikokoisia 100% maissitortilloita että vehnätortilloita tostadojen valmistukseen. Tulos oli selvä: hieman pienempi maissitortilla on sekä rapeampi, maukkaampi että helpompi käsitellä. 

Friteeraa ensin tortilla...

Friteeraa ensin tortilla...

Levitä paputahna ja jauheliha...

Levitä paputahna ja jauheliha...

Lisää ohuet avokadoviipaleet...

Lisää ohuet avokadoviipaleet...

Suikaloi jääsalaattia...

Suikaloi jääsalaattia...

Viimeistelyyn juusto ja tacokastike.

Viimeistelyyn juusto ja tacokastike.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*