Tsatsiki on olennainen osa kreikkalaista ateriaa. Tämä jogurtista ja kurkusta valmistettu kastike toimii meze-aterialla pitaleipien ja lihojen dippikastikkeena että herkullisena lisukkeena Gyros Pita -leipien välissä marinoidun porsaanlihan kanssa.
Kreikkalainen jogurtti on valmistettu maidosta, josta on poistettu heraa. Se sisältää enemmän proteiinia ja vähemmän sokeria kuin tavallinen jogurtti. Tsatsikin pohjana kreikkalainen jogurtti antaa tälle kastikkeelle tyypillistä rakennetta ja makua, joten kannattaa tehdä jogurttihyllystä oikea valinta.
Tavallinen kurkku sopii hyvin käytettäväksi tsatsikiin, etenkin jos leikkaat ison kurkun halki ja poistat lusikkaa käyttäen sen siemenet. Tämä osa kurkusta on käytännössä vettä, joten sitä ei tarvita. Sama pätee pilkotun kurkun käyttämiseen myös monissa muissa ruoissa. Reseptin mukaan kurkku raastetaan karkealla terällä mutta voit toki pilkkoa kurkun myös veitsellä. Tärkeintä lopputuloksen kannalta on että kurkku ei jää häiritsevän suuriksi paloiksi.
Tsatsiki on parhaimmillaan valmistamispäivänä
Tsatsiki kannattaa käyttää parin päivän kuluessa. Nopeasti valmistuvaa tsatsikia ei kannata valmistaa kerralla turhan suurta erää säilyttämismielessä. Jos kastiketta jää aterialta yli, se säilyy ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa 2 – 3 päivän ajan. Joidenkin lähteiden mukaan tsatsikia voi pakastaa… Itse emme ole sitä koskaan kokeilleet, mutta vahva arvio on että ei tsatsikin maku ja rakenne pakastamalla parane.
Reseptipankeista löytyy erilaisia versioita tsatsikista. Kokeile esimerkiksi korvata kurkku koko kastikkeen värjäävällä punajuurella, makeutta ja väriä tuovalla porkkanalla tai miedonmakuisella kesäkurpitsalla. Ja mikäli haluat ainoastaan raikkaan valkosipulidipin, jätä kurkku alla olevasta ohjeesta pois.
Tsatsiki - kreikkalainen dippikastike
Course: LisukkeetCuisine: KreikkaDifficulty: Helppo10
minutes1
tuntiTsatsiki on kreikkalainen dippikastike, jonka pääraaka-aineet ovat jogurtti, kurkku, valkosipuli ja yrtit. Voit käyttää tsatsikia dippikastikkeena mezepöydässä pitaleivälle ja lihan tai kasvisten lisukkeena. Tsatsiki valmistuu nopeasti ja säilyy jääkaapissa useita päiviä.
Ainekset
2 dl turkkilaista jogurttia
200 g kurkkua
1 - 2 valkosipulin kynttä
1 tl juoksevaa hunajaa
1 rkl tuoretta minttua
ripaus suolaa
1 rkl oliiviöljyä
Ohjeet
- Pese kurkku ja halkaise se. Poista siemenet teelusikkaa käyttäen. Raasta karkealla raastimella ja aseta siivilään valumaan, painele neste pois.
- Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna tuore minttu, kuivan mintun voit käyttää sellaisenaan.
- Lisää oliiviöljyä lukuun ottamatta kaikki ainekset kulhoon ja sekoita.
- Lisää oliiviöljy ja sekoita kevyesti. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua.
Vinkit
- Tsatsikista on erilaisia versioita, voit esimerkiksi kokeilla kalaruokien kanssa mintun vaihtamista tilliin. Teelusikallinen valkoviinietikkaa tuo tarvittaessa lisää hapokkuutta makuun. Voit käyttää tsatsikia dippinä pitaleivälle tai kasviksille.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM