Porkkana-jogurttisalaatti on muutamasta ainesosasta valmistettu, yllättävän makuinen lisuke mezeaterialle tai turkkilaisen ruoan yhteydessä tarjottavaksi. Valkosipulin kanssa kypsennetty, jogurttiin yhdistetty porkkana muistuttaa maultaan ja rakenteeltaan coleslawta.
Porkkana-jogurttisalaatti on kylmänä tarjottava lisuke, joka valmistetaan kypsentämällä karkeasti raastettua porkkanaa öljyssä valkosipulin kanssa. Makumaailmaltaan mieto, kaalisalaattia mukaileva kylmä lisuke toimii sekä kalan, kanan, kasvisten että pitaleipien lisukkeena.
Porkkana-jogurttisalaatin yksinkertaiset raaka-aineet
Salaatin pääraaka-aine on raastettu porkkana. Käytä raastamiseen karkeaa terää, niin saat salaattiin rouheamman rakenteen. Kypsä porkkana on joka tapauksessa helppoa pureskeltavaa. Valkosipulin kanssa oliiviöljyssä paistettuna porkkana saa tyypillisen makeutensa oheen lisää täyteläistä makua.
Kreikkalainen jogurtti sopii tämän salaatin kanssa, sillä se on hieman turkkilaista jogurttia juoksevampaa. Jogurtin määrä on tässä reseptissä maltillinen, joten koostumus säilyy sopivana. Sitruunamehu tuo happoa ja raikkautta, oliiviöljystä salaatti saa täyteläisyyttä. Käytä maustamiseen Aleppon pippuria – ellet löydä sitä lähimarketistasi voit korvata sen miedoilla punaisilla chilihiutaleilla tai -rouheella.
Viimeistele maku maistelemalla ja lisäämällä tarvittaessa suolaa sekä pippuria. Voit koristella annoksen ripauksella Aleppon pippuria sekä tuoreilla vihreillä yrteillä.
Viilennä salaatti ennen tarjoilua
Mikäli mahdollista niin valmista porkkana-jogurttisalaatti hyvissä ajoin, tai ainakin aloita aterian valmistaminen tästä salaatista. Jäähdytä porkkanat ennen yhdistämistä muiden salaattiainesten kanssa ja siirrä salaatti sitten odottamaan jääkaappiin. Tarjoilulämpötila saa olla reilusti viileä. Myös salaatin rakenne ja maut tiivistyvät sen levätessä jääkaapissa.
Suosittelemme ottamaan porkkana-jogurttisalaatin osaksi mezepöytää, sillä se sopii tarjottavaksi käytännössä minkä muun ruokalajin tahansa kanssa. Kokeile myös täyttää pitaleipä lusikallisella tätä salaattia, liha- tai kalaviipaleella sekä pienellä määrällä kasviksia tai vihanneksia – saat hetkessä valmiin, herkullisen välipalan tai kevyen lounaan.
Maukas turkkilainen porkkana-jogurttisalaatti
Course: Salaatit, LisukkeetCuisine: Turkki, Lähi-ItäDifficulty: helppo6
annosta10
minutes15
minutesYksinkertainen salaatti, joka yllättää maullaan ja maukkaudellaan. Mainio lisä turkkilaiseen tai Lähi-Idän keittiöön perustuvalle mezeaterialle. Kylmänä tarjottava salaatti sopii lihan ja kasvisten lisukkeeksi tai dipiksi pitaleivän kanssa.
Ainekset
3 rkl oliiviöljyä paistamiseen
1 valkosipulin kynsi
500 g raastettua porkkanaa
250 g kreikkalaista jogurttia
2 rkl oliiviöljyä salaattiin
1 rkl sitruunamehua
0,25 tl Aleppon pippuria
suolaa
mustapippuria
Ohjeet
- Raasta porkkana karkealla terällä ja hienonna valkosipuli.
- Kuumenna oliiviöljyä isolla paistinpannulla. Kuullota valkosipulia öljyssä puolen minuutin ajan ja lisää sitten porkkanat pannulle. Paista säännöllisesti sekoittaen 12-15 minuutin ajan, kunnes porkkanat alkavat pehmetä. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Siirrä kypsät porkkanat sivuun jäähtymään.
- Yhdistä jogurtti, oliiviöljy ja sitruunamehu, lisää mukaan ripaus suolaa ja mustapippuria. Lisää mukaan jäähtynyt porkkanaseos ja sekoita hyvin. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä pippuria. Siirrä salaatti jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
- Ripottele ennen tarjoilemista salaatin pinnalle hieman chilihiutaleita tai aleppon pippuria ja tuoreita yrttejä.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: Vidar Bergum
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM