Turkkilaiset kanavartaat ovat miedosti maustettu ruokalaji, joka sopii valmistettavaksi kotikeittiössä joko paistinpannulla tai grillissä. Parin tunnin marinointi antaa makua kanalle ja kypsentäminen käy nopeasti. Osa marinadista käytetään vartaiden kastikkeena.
Kana on vähärasvainen ja nopeasti kypsyvä, grillaukseen sopiva raaka-aine. Tämä resepti on ottanut vaikutteita Lähi-Idän keittiöistä, missä kanaa on kypsennetty vartaissa jo vuosisatojen ajan. Valmistaminen on helppoa: kuutioi kana sopiviksi varraspaloiksi, sekoita marinadin aineet – ota 1/3 sivuun kastikkeeksi – yhdistä mukaan kananpalat ja anna maustua parin tunnin ajan. Pujottele sitten palat väljästi varrastikkuihin ja kypsennä vartaat pannulla tai grillissä.
Turkkilaiset kanavartaat eivät ole tulisen mausteinen annos
Valitse kanahyllystä näihin vartaisiin joko rintafileitä tai reisipalasta valmistettuja paistileikkeitä. Paistileikkeitä käyttämällä saat niiden sisältämän rasvan myötä vartaisiin enemmän makua, rintafileet on helpompi pilkkoa tasakokoisiksi varraspaloiksi. Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja tähän ruokalajiin. Kanan sisäfileet ovat turhan ohuita ja etenkin grillissä saattavat kuivua liiaksi.
Tämän ruokalajin suosio perustuu makuun joka syntyy marinoinnin ja kastikkeen kautta. Tavuk Sis Kebab on moneen nykyiseen kebabiin verrattuna miedosti maustettu ja sopii siksi useimmille ruokailijoille. Marinadi on maultaan hapokas sekä makeaan vivahtava. Hunajan sokerit karamellisoivat vartaiden pinnan paistamisen yhteydessä.
Kokoa ja paista kanavartaat oikein
Kanan paistaminen ei ole vaikeata, mutta muutama vinkki voi auttaa saavuttamaan mehukkaan lopputuloksen. Ensinnäkin, leikkaa palat saman paksuisiksi, näin ne kypsyvät yhtäaikaisesti. Parin sentin palat ovat sopivan paksuja vartaassa paistettaviksi. Pujottele palat vartaisiin mieluummin väljästi kuin tiiviiksi tunkien. Ota mieluummin pari varrastikkua lisää sen sijaan että yrittäisit ahtaa ne täyteen.
Huolehdi siitä että grilli tai pannu ei ole liian kuuma, sillä sokereita sisältävä marinadi palaa helposti korkeassa lämmössä. Liian kuuma lämpötila käräyttää pinnan mutta sisus jää raa´aksi. Siirrä vartaat tarvittaessa grillin reunoille, epäsuoraan lämpöön kypsymään hitaammin. Kääntele vartaita useamman kerran paistamisen aikana ja voitele pintaa kulhoon jääneellä marinadilla. Jos käytössäsi on lihalämpömittari, niin kananpalojen sisälämpötilan pitäisi nousta 76 asteeseen, jotta se on kypsää. Vartaiden on lisäksi hyvä antaa levätä pari minuuttia ennen tarjoilemista.
Turkkilaisten kanavartaiden lisukkeiksi sopivat muun muassa paistetut kasvikset, basmatiriisi sekä jogurttikastike. Kreikkalainen Tsatsiki on myös tähän annokseen sopiva kastike.
Turkkilaiset kanavartaat grilliin tai pannulle
Course: KanaruoatCuisine: TurkkiDifficulty: Helppo4
annosta2
hours10
minutesTurkkilaiset kanavartaat ovat miedosti maustettuja, kypsyvät nopeasti grillissä tai pannulla. Tarjoa vartaat sellaisenaan, osana mezepöytää tai lisukkeiden kanssa pääruokana.
Ainekset
400 g kanan rintafileitä tai paistileikkeitä
- Marinadi / kastike
2 rkl paprikatahnaa
2 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
0,25 dl oliiviöljyä
1 rkl kuivattua minttua
0,5 rkl paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria
0,5 rkl hunajaa
0,5 rkl tomaattipyrettä
1 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
- Viimeistelyyn
1 rkl tuoretta minttua
varrastikkuja
Ohjeet
- Hienonna valkosipuli ja chili. Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa - voit käyttää myös sauvasekoitinta ja ajaa seoksen sileäksi. Ota 1/3 marinadista sivuun, sitä käytetään vartaiden paistamisen jälkeen kastikkeena.
- Paloittele kana kulhoon noin 2 cm kuutioiksi. Kaada marinadi kulhoon ja sekoita niin että kaikki kananpalat tulevat kuorrutetuiksi marinadilla. Siirrä kulho jääkaappiin 1 - 2 tunnin ajaksi.
- Pujota kananpalat 4 - 8 vartaaseen. Jos käytät hiiligrilliä, muista liottaa puisia vartaita. Kypsennä kanat ja siirrä tarjoiluvadille.
- Sekoita hienonnettu tuore minttu kastikkeeseen ja tarjoa kanavartaiden kanssa.
Vinkit
- Helppo ja nopea jogurttikastike kanavartaille:
1 dl turkkilaista jogurttia
0,5 rkl oliiviöljyä
0,5 rkl punaviinietikkaa
0,25 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria myllystä
0,25 tl kuivattua minttua
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM