Välimerellinen kanapata valmistuu vaivattomasti uunissa. Tomaatit, oliivit ja yrtit tuovat pataan aitoa Välimeren keittiön arkiruoan makua, hautuessaan perunoiden ja sipulin kanssa. Tarjoile pata kuohkean Focaccia-leivän kanssa.
Ruokaa on todennäköisesti koko ruoanlaiton historian ajan valmistettu ”One Pot Meal” -konseptilla – kaikki käsillä olleet raaka-aineet kypsennettiin samassa padassa yhtäaikaisesti. Yhtä kypsennysastiaa käyttämällä voi valmistaa monen tyyppiä ruokia uunissa tai liedellä, kuten keittoja, pataruokia sekä laatikkoruokia. Menetelmän etuina nykypäivän kotikokkien näkökulmasta ovat helppous ja vaivattomuus sekä tiskivuorten välttäminen.
Välimeren kanapata toteuttaa osaltaan tuota periaatetta, hyödyntäen alueelle tyypillisiä aineksia. Lihat ja kasvikset pyöräytetään pannulla ja siirretään uuniastiaan, lisätään mausteet ja yrtit sekä liemi. Tunnin haudutus uunissa kypsentää ainekset maukkaaksi kokonaisuudeksi. Ruoan valmistumista odotellessa voi huolehtia muista kodin askareista – tai ottaa rennosti vaikkapa hyvän kirjan seurassa.
Lisää maukkaita pataruokasuosikkejamme löydät tästä artikkelista.
Marionin välimerellinen kanapata
Course: PääruoatCuisine: Italia, KanaruoatDifficulty: Keskivaikea4
annosta30
minutes1
hourMarion Rung tarjoili tätä maukasta kanapataa aikanaan televisiosarjassa Neljän Tähden Illallinen. Välimerellisiä vaikutteita saanut pata hauduttaa lihan, kastikkeen ja lisukkeet herkulliseksi kokonaisuudeksi.
Yritä löytää kaupasta nimenomaan luullisia ja nahallisia kanan rintaleikkeitä, ne tuovat lisää makua ja mehevyyttä tähän pataruokaan. Rintafileet sopivat korvaamaan rintaleikkeet.
Ainekset
3 - 4 maustamatonta broilerin rintaleikettä
2 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 punasipuli
300 g kiinteää perunaa
1 ruukku tuoretta timjamia; 2/3 pataan ja loput koristeluun
muutama oksa tuoretta rosmariinia
1 valkosipulin kynnet kuorittuna
0,5 dl balsamiviinietikkaa
6 luumutomaattia
1 purkki tomaattipyrettä
1 dl punaviiniä
3 dl vahvaa kanalientä
1 dl mustia kalamataoliiveja
Ohjeet
- Kuumenna uuni 200 - 225 asteeseen, varaa riittävän suuri kannellinen haudutusastia tai uunivuoka.
- Pese,kuori ja lohko perunat 6 - 8 osaan. Pese ja lohko tomaatit 6 osaan.
- Halkaise rintaleikkeet pituussuuntaisesti. Jätä nahka ja luut paikalleen. Kuivaa lihan pinta, mausta suolalla ja pippurilla.
- Kuumenna öljy ja voi paksupohjaisessa pannussa. Ruskista lihat ja siirrä haudutusastiaan.
- Lisää kuumalle pannulle perunalohkot. Mausta ripauksella suolaa ja paista niiden pintaan väri välilä käännellen. Lisää sipulit ja jatka paistamista kunnes ne ruskistuvat hieman. Kaada balsamiviinietikka pannulle ja anna sen kiehahtaa. Lisää sitten tomaatit, oliivit, tomaattipyre, punaviini, kanaliemi, rosmariini sekä timjami ja kiehauta seos pannulla uudelleen.
- Kaada seos haudutusastiaan kanojen päälle, peitä astia kannella ja hauduta uunissa 15 minuuttia. Laske sitten lämpö 175 asteeseen ja anna padan hautua uunissa vielä 45 minuuttia.
- Ota kanapata uunista ja anna sen jäähtyä kannen alla vähintään 15 minuutin ajan. Tarkasta suolan määrä, koristele timjaminoksilla ja tarjoile esimerkiksi focaccian kanssa.
Vinkit
- Liian täyteläinen punaviini saattaa peittää kanan maun. Kokeile keskitäyteläistä punaviiniä, Italiasta tai Ranskasta - tai kuivaa Provencen roseeta.
- Resepti: Neljän Tähden Illallinen -keittokirja, Sanoma Magazines Finland, 2012
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM