Etusivu » Uusimmat » Välimeren uunipasta – helppo ja herkullinen arkiruoka
Herkullinen kasvispasta Välimeren makujen ystävälle.

Välimeren uunipasta – helppo ja herkullinen arkiruoka

Välimeren uunipastan salaisuus on sen tuttujen ainesten muodostama yhdistelmä, jossa maut ja rakenteet sulautuvat herkulliseksi kokonaisuudeksi. Tämä kasvisruoka-annos valmistuu reilussa puolessa tunnissa.

Hyppää reseptiin >>>

Tämä pasta-annos on varmaan monen aidon italialaisen pastakokin mielestä turhan pröystäilevä ainesosiensa suhteen, mutta jätetään heidän mielipiteensä omaan arvoonsa. Sillä tässä annoksessa on kaikki mitä hyvä arkiruoka tarvitsee: se valmistuu kohtuullisessa ajassa, on helppo valmistaa ja lopputulos on mainio.

Käytänkö salaattijuustoa vai fetaa, mikä ero niissä on?

Alkuperäisessä reseptissä käytetään salaattijuustoa – sen asemesta voisit käyttää myös fetajuustoa. Näiden kahden oleellisin ero on se, että feta on aina valmistettu lampaan- tai vuohenmaidosta, salaattijuusto useimmiten lehmänmaidosta. Feta on EU:n päätöksellä nimisuojattu, Kreikasta peräisin oleva juusto kun taas salaattijuustoa voi valmistaa missä tahansa. Makuasian ollessa kysymyksessä jää valinta kotikokille, mutta omasta mielestämme fetassa ja salaattijuustossa on merkittävä ero, nimenomaan fetan eduksi. Mutta salaattijuustollakin tämän reseptin voi hyvin toteuttaa.

Tässä reseptissä käytetään kokonaista salaattijuustopalaa, mutta voit hyvin hyödyntää myös valmiiksi kuutioiksi leikattuja paloja annoksen valmistamisessa. Lopputuloksen kannalta sillä tuskin on merkittävää vaikutusta.

Paahda kasvikset uunin yläosassa

Leikkaa kesäkurpitsa suikaleiksi ja viipaloi, kuutioi paprika ja leikkaa myös punasipulista ohuita viipaleita. Tähän annokseen sopisi varmasti ainakin Pasta Norman tapaan munakoiso ja valkosipuli, vinkeissä tarjottava parsakaali jakaa jo enemmän mielipiteitä. 

Palastele sitruuna vuokaan neljään osaan, sekoita kasvikset, oliivit ja mausteet uunivuokassa. Valuta pinnalle oliiviöljyä ja nosta vuoka 200-asteisen uunin keskitasolle 15 minuutin ajaksi. Viimeistele kuumentamalla uuni 225 asteeseen ja nostamalla vuoka uunin ylätasolle. Itse valmistimme kasvikset niin, että käytimme kiertoilmatoimintoa sekä grillivastusta ja 225 asteen lämpötilaa15 minuutin ajan, eikä lopputuloksesta tullut lainkaan liian paahtunut, säästimme 10 minuuttia valmistusajassa.

Keitä spagetti, yhdistä kasvisten kanssa ja tarjoile.

Spagetti on hyvä valinta tämän annoksen pastaksi, tagliatelle tai fettucine paikkaavat tarvittaessa spagetin puuttumisen. Tuorepastana ostettu spagetti kypsyy 2-3 minuutissa, kuivapasta noin 8 minuutissa. Keitä pasta lähes kypsäksi reippaasti suolatussa vedessä ja jätä keskelle aavistus purutuntumaa. Ota varalta talteen 1-2 dl keitin vettä, valuta sitten kypsä pasta. 

Paahtuneiden sitruunoiden mehu kannattaa puristaa kasvisten joukkoon. Murskaa salaattijuustopala haarukkaa käyttäen kasvisten sekaan ja yhdistä pasta kasvisten kanssa vuokassa. Lisää tarvittaessa sekoittaen pastan keitinvettä tilkka kerrallaan kunnes saat aikaan mieleisesi koostumuksen.  Koristele kokonaisuus tuoreilla basilikanlehdillä.

Välimeren Uunipasta on yksinkertaisen hyvää

Course: KasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

10

minutes
Kypsennysaika

25

minutes

Tämä pastaruoka ei sisällä mitään erikoista, mutta jostain syystä näiden ainesten yhdistelmä on käsittämättömän herkullinen. Erinomainen ja kohtuullisessa ajassa valmistuva arkiruoka.

Ainekset

  • 150 g salaattijuustopaloja

  • 500 g kirsikkatomaatteja

  • 150 g kesäkurpitsaa

  • 150 g punaista paprikaa

  • 50 g punasipulia

  • 100 g kalamataoliiveja

  • 1 sitruuna

  • 0,75 dl neitsytoliiviöljyä

  • 0,5 tl oreganoa

  • ripaus mustapippuria

  • ripaus suolaa

  • 300 g spagettia

  • 0,5 ruukkua tuoretta basilikaa

Ohjeet

  • Nosta salaattijuustopala uunivuoan keskelle. Lisää huuhdellut kirsikkatomaatit.
  • Leikkaa kesäkurpitsa pituussuunnassa neljään osaan ja leikkaa viipaleiksi. Poista paprikasta siemenet ja leikkaa kuutioiksi. Halkaise kuorittu punasipuli ja leikkaa viipaleiksi. Leikkaa puolikas sitruuna neljään osaan.
  • Pane loput kasvikset, oliivit ja sitruunalohkot uunivuokaan. Valuta päälle oliiviöljyä ja mausta oreganolla, mustapippurilla sekä suolalla.
  • Paista 200-asteissa uunissa 15 minuuttia. Siirrä vuoka uunin ylätasolle ja nosta lämpötila 225 asteeseen. Paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ja juusto saavat hiukan väriä.
  • Keitä sillä välin pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa/2 litraa vettä). Ota osa keitinvedestä talteen ja valuta pasta.
  • Purista sitruunoista mehu vuokaan. Muussaa salaattijuusto haarukalla. Kaada pasta ja lisää sopiva määrä pastan keitinvettä vuokaan. Sekoita. Viimeistele tuoreella basilikalla.
  • Voit lisätä uunipastaan myös muita kasviksia, kuten munakoisoa, valkosipulia tai parsakaalia.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*