Valkoinen parsapizza on perinteiseen pizzaan tottuneelle ehdottomasti kokeilemisen arvoinen annos. Parsa, sitruuna ja smetana tekevät tästä pizzasta kevyemmän oloisen ja raikkaan makuisen. Tuore parsa suikaloidaan ja se kypsyy kuumassa uunissa juuri sopivaksi.
Valkoiset pizzat valmistetaan tavallisista pizzoista poiketen ilman tomaattikastiketta. Ennakkoluuloisille tiedoksi että pizzapohjan rakenne ei tästä kärsi lainkaan, mutta maku on piristävän erilainen kuin tomaattikastiketta käytettäessä. Parsa, parmesanjuusto ja sitruuna ovat täyteläisen makuinen yhdistelmä, jota säestää happaman ja hedelmäisen makuinen sumakkijauhe.
Parsapizza on kevyen keväinen herkku
Euroopassa kasvaneen vihreän parsan sesonki ajoittuu kevätkuukausille, huhtikuusta kesäkuulle. Parsa myydään nipuittain, tavallisesti parsanipussa on 250-500 g parsatankoja, kappalemäärä vaihtelee parsan paksuuden mukaan. Ohuita vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria, paksuimmista, puumaisilta tuntuvista parsatangoista voi poistaa kuoren ohuelti, esimerkiksi liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä. Parsan tyvestä voi poistaa tarvittaessa palan taittamalla.
Parsatangot kypsenetään useimmiten kokonaisina – keittämällä, paistamalla tai grillamalla, Tavoitteena on että parsaa ei ylikypsennetä ja sen rakenne säilyy hieman napakkana. Tähän pizzaan käytimme ohuehkoja parsatankoja ja ne halkaistiin kypsymisen varmistamiseksi.
Nopea pizzataikina valmistuu parissa tunnissa
Tässä reseptissä käytimme kahden tunnin kohotusajan vaativaa taikinaa ja tulos oli oikein kelvollinen. Lyhyt poolish-vaihe ennen taikinan varsinaista vaivaamista on suositeltavaa. Jaa taikina osiin ja kohota pallot pyöreäpohjaisissa kulhoissa kostean pyyhkeen alla. Pizzan paistoaika 300-asteisessa kiertoilmauunissa, grillivastus päällä oli noin kuusi minuuttia. Pizza paistettiin kuumennetun, noin 1 cm paksun teräslevyn päällä. Jos mahdollista, niin käytä paistamiseen pizzakiveä tai -terästä rapeamman pohjan aikaansaamiseksi.
Valkoinen parsapizza on kevään herkku
Course: KasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: keskivaikea1
annosta15
minutes7
minutesValkoinen parsapizza on raikkaan makuinen pizza, joka valmistetaan ilman perinteistä tomaattikastiketta ja juustoraastekin on mozzarellan sijaan parmesania. Sitruuna ja sumakki tuovat hapokkuutta pizzan hieman makeaan makuprofiiliin. Nopea pizzataikina toimii hyvin tässä reseptissä.
Ainekset
- Nopea pizzataikina, kolmelle pizzalle
443 g vehnäjauhoa
266 g vettä
11 g suolaa
6,5 g kuivahiivaa
- Täytteet yhdelle, halkaisijaltaan 30 cm pizzalle
1 dl smetanaa
1 dl parmesanraastetta
150-200 g vihreää parsaa
1 luomusitruunan kuori
0,5 rkl sumakkia
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
Ohjeet
- Pizzataikina
- Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi. Anna taikinan levätä 15 - 30 minuutin ajan.
- Lisää suola taikinaan. Vaivaa taikinaa 6-8 minuutin ajan monitoimikoneessa taikinakoukkua käyttäen, kunnes taikina on sileää ja puhdistaa kulhon reunat.
- Jaa taikina kolmeen yhtä suureen osaan ja muotoile niistä pallot. Jauhota pallot kevyesti ja aseta ne omiin kulhoihinsa kohoamaan. Kohota palloja kahden tunnin ajan huoneenlämmössä.
- Kumoa taikinapallo jauhotetulle työtasolle ja leivo taikinasta n. 30 cm halkaisijaltaan oleva pizzapohja.
- Parsapizzan täytteet ja paistaminen
- Pese sitruuna ja raasta kuori siten, ettei valkoista osaa tule mukaan. Puolet kuoresta riittää yhteen pizzaan.
- Sekoita sitruunakuori smetanaan ja mausta suolalla.
- Huuhtele parsat ja halkaise ne pitkittäin puoliksi. Raasta parmesan.
- Levitä smetanaseos pizzapohjalle ja sen päälle parmesanraaste. Asettele parsanpuolikkaat pizzan päälle haluamallasi tavalla.
- Paista pizza. Viimeistele uunista tullut pizza lopulla sumakilla ja rouhitulla mustapippurilla. Tarjoa heti.
Vinkit
- Sumakki on kirpeä, hapokas mauste joka sopii moneen ruokaan. Löydät sitä isompien marketien hyllystä.
- Pizzataikinan ohje: PizzApp
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM