Valkoinen parsapizza on perinteiseen pizzaan tottuneelle ehdottomasti kokeilemisen arvoinen annos. Parsa, sitruuna ja smetana tekevät tästä pizzasta kevyemmän oloisen ja raikkaan makuisen. Tuore parsa suikaloidaan ja se kypsyy kuumassa uunissa juuri sopivaksi.
Valkoiset pizzat valmistetaan tavallisista pizzoista poiketen ilman tomaattikastiketta. Ennakkoluuloisille tiedoksi että pizzapohjan rakenne ei tästä kärsi lainkaan, mutta maku on piristävän erilainen kuin tomaattikastiketta käytettäessä. Parsa, parmesanjuusto ja sitruuna ovat täyteläisen makuinen yhdistelmä, jota säestää happaman ja hedelmäisen makuinen sumakkijauhe.
Parsapizza on kevyen keväinen herkku
Euroopassa kasvaneen vihreän parsan sesonki ajoittuu kevätkuukausille, huhtikuusta kesäkuulle. Parsa myydään nipuittain, tavallisesti parsanipussa on 250 – 500 g parsatankoja, kappalemäärä vaihtelee parsan paksuuden mukaan. Ohuita vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria, paksuimmista, puumaisilta tuntuvista parsatangoista voi poistaa kuoren ohuelti, esimerkiksi liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä. Parsan tyvestä voi poistaa tarvittaessa palan taittamalla.
Parsatangot kypsenetään useimmiten kokonaisina – keittämällä, paistamalla tai grillamalla, Tavoitteena on että parsaa ei ylikypsennetä ja sen rakenne säilyy hieman napakkana. Tähän pizzaan käytimme ohuehkoja parsatankoja ja ne halkaistiin kypsymisen varmistamiseksi. Pizzan paistoaika 300-asteisessa kiertoilmauunissa, grillivastus päällä oli noin kuusi minuuttia. Pizza paistettiin kuumennetun, noin 1 cm paksun teräslevyn päällä.
Valkoinen parsapizza on kevään herkku
Course: KasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: keskivaikea1
annosta15
minutes7
minutesValkoinen parsapizza on raikkaan makuinen pizza, joka valmistetaan ilman perinteistä tomaattikastiketta ja juustoraastekin on mozzarellan sijaan parmesania. Sitruuna ja sumakki tuovat hapokkuutta pizzan hieman makeaan makuprofiiliin.
Ainekset
- Pizzataikina
katso ohje täältä.
- Täytteet yhdelle, halkaisijaltaan 30 cm pizzalle
1 dl smetanaa
1 dl parmesanraastetta
200 g vihreää parsaa
1 luomusitruunan kuori
0,5 rkl sumakkia
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
Ohjeet
- Valmista pizzataikina. Huomaa että se alustetaan 1 - 2 päivää etukäteen.
- Pese sitruuna ja raasta kuori siten, ettei valkoista osaa tule mukaan. Puolet kuoresta riittää yhteen pizzaan.
- Sekoita sitruunakuori smetanaan ja mausta suolalla.
- Huuhtele parsat ja halkaise ne pitkittäin puoliksi. Raasta parmesan.
- Levitä smetanaseos pizzapohjalle ja sen päälle parmesanraaste. Asettele parsanpuolikkaat pizzan päälle haluamallasi tavalla.
- Paista pizza. Viimeistele uunista tullut pizza lopulla sumakilla ja rouhitulla mustapippurilla. Tarjoa heti.
Vinkit
- Sumakki on kirpeä, hapokas mauste joka sopii moneen ruokaan. Löydät sitä isompien marketien hyllystä.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM