Vegaaninen tuorepasta kuulostaa erikoisemmalta kuin mitä se on. Tosiasiassa kysymys on ainoastaan toisesta tavasta valmistaa pastaa – näin Italiassa on toimittu jo vuosisatojen ajan. Pohjois-Italiassa pastataikinaan lisätään kananmuna noin sataa grammaa jauhoja kohti, etelässä pastataikina valmistetaan useimmiten ilman kananmunien käyttämistä. Molemmat tavat ovat siis yhtä oikeita.
Kananmunaton tuorepasta on jo pitkään Etelä-Italian keittiöissä noudatettu tapa valmistaa pasta, käyttäen ainoastaan jauhoja, vettä ja tilkka öljyä. Kokeilimme ja tulimme siihen tulokseen, että kananmunan käyttäminen pastataikinaan on jopa turhaa, ainakaan se ei ole välttämätöntä.
Kananmunan käyttäminen pastassa – puolesta ja vastaan
Jos unohdetaan ruokavalioon ja -rajoitteisiin liittyvät tekijät, niin kananmunalle on oma paikkansa pastan valmistamisessa. Se tuo pastataikinaan lisää väriä, makua ja rakennetta. Kananmunaa sisältävä taikina on hieman sitkeämpää ja sen muotoileminen sekä kauliminen on erilaista kuin pehmeämmän munattoman pastan. Täytetyn pastan, kuten raviolien tai tortellinien taikina vaatii kestävämpää rakennetta, jolloin kananmunaa sisältävä taikina on parempi vaihtoehto. Nauhapastoissa, lasagnessa tai spaghetissa kysymys on enemmän makuasiasta.
Kananmunan pois jättäminen tekee pastasta vegaanista tai kasvisruokavaliota noudattavalle sopivaa. Jos kolesteroliarvosi ovat koholla, on kananmunaton pasta terveyden näkökulmasta parempi vaihtoehto. Vegaanista pastaa voi perustella myös eettisillä syillä.
Durumjauhoista valmistettu, ilman kananmunaa toteutettu taikina toimii niin hyvin, että suurin osa ruokalijoista ei edes huomaa syövänsä munatonta pastaa. Valmistajan näkökulmasta suurin ero on se, että ilman kananmunaa taikina jää hieman pehmeämmän tuntuiseksi, sitä on helppo kaulia ja leikata, eikä se tartu niin helposti kiinni muihin suikaleisiin pöydällä kuivattaessa. Mutta ero on käytännössä niin pieni että sillä ei ole todellista merkitystä.
Miten valmistan kananmunatonta pastaa?
Vastauksen voisi tiivistää: ihan kuten kananmunaa käyttäessäsi, jätät vain kananmunan pois.
Tee jauhoista keko isolle lautaselle, kulhoon tai työpöydälle. Paina pieni kuoppa jauhojen keskelle ja kaada sinne öljy, suola ja tilkka vettä. Ala pyörittää sormenpäitäsi siten että jauhoja siirtyy kohti keskustaa. Lisää vettä vähitellen ja vaivaa taikinaa kunnes se on saavuttanut pehmeän ja kiinteän rakenteen. Siirrä sitten taikina kulhoon, peitä kulho kannella ja anna taikinan levätä puolen tunnin ajan ennen kuin kaulit ja leikkaat sen halutun muotoiseksi pastaksi. Anna leikatun ja muotoillun pastan kuivua työtasolla tai pastatelineessä 15 minuutin ajan ennen keittämistä.
Keittoajan osalta ei ole eroa sen suhteen käytätkö pastataikinassa kananmunaa. Enemmän kyse on pastan mallista ja paksuudesta. Fettucinet ja tagliatellet kypsyvät 2-3 minuutissa, spaghetti parissa minuutissa. Kokeile pastan kypsyyttä keittämisen aikana ja pyri jättämään pastaan “al dente” purutuntuma, jossa pastan keskikohta ei ole vielä ehtinyt kypsyä läpikotaisin.
Tuorepasta valmistuu - ja toimii - ilman kananmunaa
Course: LisukkeetCuisine: ItaliaDifficulty: Helppo4
annosta40
minutes5
minutesAinekset
6 dl / 400 g Durum-vehnäjauhoja
2 dl vettä
ripaus suolaa
1 rkl oliiviöljyä
Ohjeet
- Laita jauhot keoksi taikinalevylle tai suureen kulhoon. Tee keskelle pieni kuoppa, kaada sitten öljy, suola ja vähän vettä.
- Aloita vaivaaminen sormenpäilläsi lisäämällä jauhoja hitaasti keskustaa kohti. Lisää loppu vesi vähitellen jatkaen vaivaamista, kunnes taikina on tasaista, pehmeää, kiinteää eikä tahmeaa.
- Siirrä sitten kulhoon, peitä ja anna levätä 30 minuuttia huoneenlämmössä. Lepoajan jälkeen voit kaulia taikinan ja leikata haluamasi muotoiseksi pastaksi.
- Keitä pasta runsaassa, suolatussa vedessä. Pastan mallista riippuen keittoaika on 2-5 minuuttia.
Vinkit
- Voit valmistaa pastataikinan myös monitoimikoneen taikinakulhossa. Käytä hidasta nopeutta, lisää vesi vähitellen ja öljy kun olet lisännyt taikinaan puolet vedestä.
- Jos haluat vegaaniseen tuorepastaan lämmintä keltaista väriä, lisää jauhoihin mukaan ripaus kurkumaa tai sahramia.
- Tuorepastan kypsennys vaatii litran vettä ja 10 grammaa suolaa per 100 grammaa pastaa.
- Alkuperäinen resepti: La Cucina Italiana
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM