Veriappelsiinimarmeladi valmistuu appelsiineista ja sitruunasta. Veriappelsiinit ovat yksi appelsiinilajikkeista, jonka erottaa muista sen punainen hedelmäliha. Maultaan ne ovat hieman tavallisia lajikkeita kirpeämpiä ja intensiivisemmän makuisia. Valmistimme veriappelsiineista kotikeittiössä marmeladia.
Veriappelsiini on muista appelsiineista poikkeava Sisilian auringon kypsyttämä sitrushedelmä, joka hurmaa ainutlaatuisella värillään ja aromikkaalla maullaan. Veriappelsiinit erottuvat tavallisesta appelsiinista heti ensisilmäyksellä. Sen syvänpunainen hedelmäliha on täynnä luonnollisia antosyaaneja, jotka antavat sille sen ainutlaatuisen värin ja samalla runsaasti antioksidantteja. Veriappelsiinin maku onkin hieman kirpeämpi ja marjaisempi kuin tavallisella appelsiinilla ja siinä on vivahteita greipistä.
Veriappelsiini eroaa tavallisesta appelsiinista
Veriappelsiinit viihtyvät lämpimässä ja aurinkoisessa ilmastossa, ja niitä kasvatetaan pääasiassa Välimeren alueella, erityisesti Italiassa, Sisiliassa ja Espanjassa. Satokausi on talvella ja keväällä, jolloin veriappelsiinit ovat parhaimmillaan mehukkaana ja aromikkaina. Marketien hedelmähyllystä veriappelsiineja löytyy tavallisimmin tammi-maaliskuussa ja useimmiten ne ovat peräisin Italiasta. Veriappelsiinit ovat usein tavallisia appelsiineja pienempiä ja niiden rakenne on pehmeämpi.
Keittiössä veriappelsiini on monipuolinen ainesosa, joka sopii makeaan ja suolaiseen ruoanlaittoon. Sitä käytetään tuoreena salaateissa, jälkiruoissa ja smoothiessa. Kuorta voi raastaa mausteeksi ja veriappelsiinin mehusta valmistaa herkullisia cocktaileja ja drinkkejä.
Veriappelsiinimarmeladi on klassikko
Valmista veriappelsiinimarmeladia, kun haluat tuoda auringonpaistetta aamiaispöytään tai iltapäiväteelle. Veriappelsiinimarmeladi sopii käytettäväksi myös leivonnaisissa ja kastikkeissa. Marmeladia voit käyttää esimerkiksi suklaakakun täytteenä.
Marmeladin valmistamisessa kannattaa hydödyntää myös veriappelsiinin kuoret, joista saat sekä makua että rakennetta marmeladiin. Pyri kuorimaan hedelmät niin että kuoren alla olevaa, kitkeränmakuista valkoista osaa tulee mukaan mahdollisimman vähän. Mikäli et löydä luomuviljeltyjä veriappelsiineja, pese hedelmät huolellisesti ennen kuorimista ja suosittelemme myös ryöppäämään kuorisilpun nopeasti kiehuvassa vedessä ennen pilkkomista marmeladia varten.

Veriappelsiinimarmeladi on täyteläinen herkku
Course: LisukkeetCuisine: ItaliaDifficulty: keskivaikea30
minutes20
minutesVeriappelsiinimarmeladi on värikkäämpi ja maukkaampi versio appelsiinimarmeladista. Sitruuna tuo lisää hapokkuutta tähän makeaan herkkuun joka sopii täydellisesti esimerkiksi paahtoleivän päälle.
Ainekset
800 g veriappelsiineja
2 sitruunaa
1 dl vettä
5 dl hillosokeria
Ohjeet
- Pese veriappelsiinit ja sitruunat lämpimällä vedellä.
- Kuori hedelmät veitsellä niin, ettei valkoista osaa tule mukaan. Leikkaa kuoret kapeiksi suikaleiksi.
- Poista hedelmistä valkoinen osa ja siemenet.
- Leikkaa hedelmäliha reiluiksi paloiksi.
- Laita hedelmäliha kattilaan ja keitä keskilämmöllä 5 minuuttia. Jos haluat marmeladista tasaisempaa, voit soseuttaa hedelmälihan sauvasekoittimella tässä vaiheessa.
- Lisää joukkoon kuorisuikaleet ja hillosokeri ja keitä 10 minuuttia.
- Kuori pinnalta vaahto kauhalla.
- Kaada marmeladi puhtaisiin lasipurkkehin ja säilytä niitä jääkaapissa.
Vinkit
- Käytä luomuviljeltyjä sitruunoita ja appelsiineja, mikäli mahdollista.
- Ryöppää kuorisilppu kiehuvassa vedessä 1 - 3 kertaa poistaaksesi mahdolliset epäpuhtaudet ja säilöntäaineet.
- Alkuperäinen resepti: yle.fi
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM