Etusivu » Uusimmat » Vihreä pesto – kastike tai marinadi
Virhreä pestokastike ja ruukullinen basilikaa pöydällä.

Vihreä pesto – kastike tai marinadi

Vihreä pesto on monikäyttöinen kastike joka on helppo valmistaa kotikeittiössäkin. Takaamme että maku on aivan toista luokkaa kuin kaupan hyllystä löytyvissä purkkipestoissa. Peston alkuperänä pidetään Ligurian aluetta, Genovassa, Pohjois-Italiasta. 

Hyppää reseptiin >>>

Klassisen vihreän peston reseptin pääainekset ovat basilika, pinjansiemenet, parmesanjuusto, valkosipuli ja oliiviöljy. Punaisen peston valmistuksessa basilika korvataan aurinkokuivatuilla tomaateilla.

Perinteisen Pesto Genovesen ainekset murskataan ja sekoitetaan morttelissa eli huhmareessa – helpompaa on käyttää sauvasekoitinta, tehosekoitinta tai veistä. Makua voi säädellä paitsi pinjansiemenillä ja valkosipulilla, myös pippurilla, suolalla ja hunajalla. Oliiviöljyn määrää vaihtelemalla voit tehdä pestosta joko tahnamaista tai karkeaa.

Kokeile erilaisia peston versioita

Pesto sopii moneen ruokaan, kuten pastan, perunoiden, kanan, kalan, salaatin, keiton tai uunijuuresten kastikkeeksi tai mausteeksi. Vihreä pesto on helppo ja nopea valmistaa, ja se onnistuu muistakin yrteistä kuin basilikasta. Voit halutessasi kokeilla korvata osan basilikasta käyttämällä salviaa, lehtipersiljaa, rucolaa, pinaattia, minttua tai villiyrttejä. Pinjansiementen tilalla voit käyttää erilaisia pähkinöitä tai siemeniä. Parmesanin voi korvata muilla kovilla juustoilla, kuten Pecorino Romano, Grana Padano tai Manchego.

Vihreä pesto pysyy jääkaapissa tuoreena viikon verran, ja pakastimessa se voi säilyä jopa kahdeksan kuukautta. Pesto kannattaa säilyttää ilmatiiviissä purkissa. Kaada peston pinnalle hieman öljyä estämään hapettumisesta johtuvaa tummentumista.

Pestokastiketta ei kannata kuumentaa uunissa, sillä se menettää rakennettaan, makuaan ja väriään. Jos haluat käyttää pestoa kuumien ruokien kanssa, lisää se vasta lopuksi.

Mikäli käytät sauvasekoitinta ainesten jauhamiseen, niin varaudu jopa kaksinkertaistamaan tarvittavan oliiviöljyn määrä. Sauvasekoitin hienontaa siemenet niin tehokkaasti, että pesto jää helposti rakenteeltaan turhan kuivaksi.

Pestokastike, vihreä

Course: KastikkeetCuisine: ItaliaDifficulty: Helppo
Valmistusaika

15

minuuttia
Säilyy jääkaapissa

5 - 7

päivää
Säilyy pakastimessa

6

kuukautta

Aito italialainen pestokastike valmistuu helposti huhmaressa, tehosekoittimessa tai sauvasekoitinta käyttäen. Pestoa voit käyttää myös lihan, kanan, kalan tai kasvisten marinontiin.

Ainekset

  • 50 g tuoretta basilikaa = 1 iso yrttiruukku

  • 25 g pinjansiemeniä

  • 2 valkosipulin kynttä

  • 0,5 tl suolaa

  • mustapippuria

  • 0,5 dl oliiviöljyä

  • 40 g parmesanjuustoa

Ohjeet

  • Paahda pinjansiemeniä kattilassa keskilämmöllä kunnes ne saavat hieman väriä. Kuori valkosipulin kynnet ja hienonna basilikanlehdet. Raasta parmesanjuusto.
  • Siirrä basilika, valkosipuli ja pinjansiemenet huhmareseen, tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen astiaan.
  • Jauha aineksista tahnaa, lisää öljyä vähän kerrallaan. Rakenne voi jäädä hieman karkeaksi tai voit tehdä pestosta aivan sileää - makusi mukaan.
  • Sekoita joukkoon parmesanraaste, mausta suolalla ja mustapippurilla.

Vinkit

  • Pinjansiemenet voi tarvittaessa korvata auringonkukan siemenillä - peston rakenteesta tulee samanlainen, mutta maussa häviää hieman.
  • Uunissa peston öljy erottuu ja rakenne hajoaa. Jos mahdollista, lisää pesto vasta lopussa jo kypsennettyyn uuniruokaan.
  • Voit vähentää valkosipulin määrää jos tunnet siihen tarvetta. Suosittelemme kuitenkin maun vuoksi käyttämään pestoon vähintään 0,5 kynttä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*