Etusivu » Uusimmat » Za’atar-maustettua kanaa Lähi-Idästä
Zaatar mausteinen kana lautasella sitruunan viipaleiden kanssa.

Za’atar-maustettua kanaa Lähi-Idästä

Za’atar on Lähi-Idän keittiöissä suosittu mausteseos jota voit ostaa valmiina tai valmistaa helposti itse. Timjami on yksi za’atarin pääainesosista, joten tämä annos muistuttaa sitruunalla ja timjamilla maustettua kanaa – mutta on pari astetta maukkaampaa, eli parempaa!

Hyppää reseptiin >>>

Za’atar on monikäyttöinen ja maultaan monitahoinen mausteseos, jota käytetään Lähi-idän maissa sekä ruoanlaitossa että leivonnassa. Mieto mausteseos toimii sekä lihan, kanan, kalojen että salaattien maustamisessa, tuo lisää syvyyttä hummukseen tai jogurttidippiin ja maustaa pitaleivän kanssa tarjottavan öljyn.

 

Mistä za’atar valmistetaan?

Za’ataria käytetään laajalti, joten siitä on vuosien varrella kehittynyt lukemattomia versioita, eikä yhtä ja oikeata ole olemassa. Tässä reseptissä käytetty za’atar on mahdollista valmistaa hyvin varustellun marketin maustehyllystä löytyvillä kuivatuilla, jauhetuilla aineksillla: timjami, oregano, seesaminsiemenet, minttu, suola ja sumakki. Suosittelemme näkemään mahdollisen pienen ylimääräisen vaivan sumakkijauheen hankkimiseksi, sillä se antaa za’atariin mielenkiintoisen, hieman sitruunaisen ja hapokkaan vivahteen. 

Käsittele kana ohuiksi leikkeiksi ja marinoi pitkään

Leikkaa rintafileet ohuiksi leikkeiksi ja nuiji ne tasaisiksi tuorekelmupalojen välissä. Voit luonnollisesti myös oikaista ja ostaa valmiita, marinoimattomia ohutleikkeitä, mutta niitäkin sopii kevyesti nuijia. Kanan sisäfileet sopivat myös tähän annokseen ja ovat sellaisenaan tarpeeksi ohuita. Ole varovainen niiden paistamisen kanssa, sillä ne kuivuvat pannulla nopeasti ikävän sitkeiksi. 

Valmista marinadi sekoittamalla ainekset yhteen kannellisessa kulhossa ja lisää kanat marinadin joukkoon. Jos mahdollista, tee tämä jo edellisenä päivänä niin saat maksimaalisen maun kanaleikkeisiin. Parissa tunnissakin saa aikaan kelvollisen tuloksen. 

Kypsennä za’atar-marinoitu kana nopeasti meheväksi

Ohut kanaleike paistuu läpikotaisin nopeasti. Kuumassa grillissä tai parilapannulla riittää 1 – 2 minuutin kypsennys per puoli. Muutaman kerran kanaa paistettuasi alat tuntea grillissä tai pannulla paistuvaa leikettä käännellessä koska se on valmista tarjoiltavaksi: se menettää kimmoisuuttaan ja muuttuu taipuisan löysästä napakaksi. Kypsennä kanaa tarpeeksi, mutta älä liikaa.

Asettele kypsät leikkeet lautaselle sitruunanlohkojen kanssa ja ripottele pinnalle vielä hieman za’ataria. Vihreä salaatti jogurttikastikkeella, paistetut kasvikset, riisi tai bulgur ovat kaikki mainioita lisukkeita tälle kanalle. Jos tämän annoksen makumaailma miellyttää, niin kokeile myös kreikkalaista Kana Souvlakia, jossa yrttien lisäksi marinadiin käytetään hunajaa sekä valkosipulia.

 

Za´atar-marinoitua kanaa ja sitruunalohkoja

Course: KanaruoatCuisine: Lähi-ItäDifficulty: helppo
Annoksia

2

annosta
Valmisteluaika

10

minutes
Paistoaika

6

minutes

Za´atar on Lähi-Idässä yleinen ja monikäyttöinen mausteseos, joka marinoi ohuista kanaleikkeistä maukkaita. Näistä kanoista saat kevyen aterian kahdelle tai mezepöytään tarjottavaa useammallekin ruokalijalle.

Ainekset

  • 2 kanan rintaleikettä

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 1 rkl za´atar-mausteseosta

  • sitruunanlohkoja

  • suolaa

  • pippuria

  • Za´atar-mausteseos
  • 4 rkl kuivattua timjamia

  • 2 rkl kuivattua oreganoa

  • 2 rkl kuivattua minttua

  • 4 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

  • 2 rkl sumakkia

  • ripaus suolaa

Ohjeet

  • Valmista za´atar. Paahda seesaminsiemenet kuivalla kuumalla pannulla. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  • Leikkaa rintafileistä kaksi ohutta leikettä. Nuiji leikkeet varovasti tuorekelmun välissä tasapaksuiksi, voit käyttää nuijimiseen lihanuijaa tai pientä paistinpannua.
  • Yhdistä kanan marinadia varten kulhossa oliiviöljy, 2 tl za´ataria, 0,5 tl suolaa ja 0,25 tl mustapippuria. Asettele kanat sopivan kokoiseen kannelliseen astiaan ja kaada marinadi leikkeiden päälle. Sekoita. Anna marinadin vaikuttaa 2-20 tunnin ajan.
  • Kypsennä leikkeet parilapannulla tai grillissä. Ohuita leikkeitä paistetaan 1-2 minuutin ajan per puoli, kunnes pinta on saanut väriä ja kana on kypsää nautittavaksi.
  • Asettele leikkeet tarjoiluvadille. Ripottele kanojen pinnalle loput za´atarista, asettele sitruunalohkoja vadille ja tarjoile heti. Lohkoista puristettu sitruunamehu viimeistelee annoksen.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*