Suppilovahveroista syntyy perinteisen keiton lisäksi myös tyylikkäämpi ja maultaan monimuotoisempi alkukeitto, jota kutsutaan tässä tapauksessa cappuccinoksi. Maitovaahto ja koristeet viimeistelevät tämän maultaankin erinomaisen annoksen.
Suppilovahverot ovat sienivuoden loppujakson herkku, jota löytyy runsaasti käytännössä joka vuosi syyskuusta aina lumen tuloon asti. Kannattaa siis suunnata syksyiseen metsään ja korjata sato talteen, mieluiten kuivattuina ja tiiviiseen purkkiin säilöttynä. Keiton ja piirakan valmistamisen lisäksi kannattaa tutustua tähän aikanaan Ilta-Sanomissa julkaistuun Hans Välimäen reseptiin.
Suppilovahverocappucinon maku syntyy runsaista aineksista
Perinteiseen, varsin yksinkertaiseen suppilovahverokeittoon verrattuna tässä reseptissä käytetään valmistamiseen huomattavasti enemmän aineksia. Kasvisten, sienten ja savukyljen kuullottaminen luo makupohjaa keitolle, liemen kanssa tapahtuva puolen tunnin hauduttaminen irrottaa maut tehokkaasti hyödynnettäviksi. Vältä ruskistamasta aineksia kuullottamisen yhteydessä.
Kerman lisäämisen jälkeen riittää että keitto kuumenee kiehumispisteeseen, se on välittömästi valmista siivilöitäväksi. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä pippuria.
Miten saan aikaan maitovaahtoa keiton koristeeksi?
Helppo ratkaisu on maidonvaahdotin, mutta se ei ole kovinkaan monen kotikeittiön vakiovaruste. Yhden keiton valmistamisen vuoksi on turha sellaista hankkiakaan. Espressokeittimen suuttimella saa nopeasti aikaan maitovaahtoa, mutta vaahto syntyy myös muilla keinoilla. Maitolaatu vaikuttaa vaahtoutumiseen, rasvaisemmat maidot vaahtoutuvat vähärasvaisia vaivattomammin.
– Lämmitä maitoa ja vispaa sitä käsin tai sähkövispilällä – tässä linkki Arlan ohjeeseen.
– Lämmitä maitoa purkissa mikrossa ja ravista välillä – tässä linkki MTV Uutisten artikkeliin.
Viimeistele suppilovahverokeitto parilla koristeella
Jos huomasit säilyttää muutaman pienen suppilovahveron, ne kannattaa paistaa rapeiksi pannulla ja asetella maitovaahdon pinnalle, esimerkiksi yhdessä timjaminoksan kanssa. Tarjoa keiton kanssa pizzataikinasta valmistettuja leipätikkuja, kokeile myös pannulla voissa paistettuja saaristolaisleivän suikaleita!
Suppilovahveroista syntyy maukas Cappucino-keitto
Course: KeitotCuisine: PohjolaDifficulty: keskivaikea4
annosta20
minutes45
minutesTäyteläisen makuinen Suppilovahverocappuccino on erinomainen vaihtoehto juhlavammankin aterian alkukeitoksi. Tarjoile maitovaahdolla viimeistelty annos kulhosta tai isosta teekupista.
Ainekset
3 kpl salottisipulia
1 kpl palsternakka
1/4 juuriselleriä
1 kpl valkosipulinkynsi
50 g savukylkeä tai kylmäsavuporoa
5 dl kanalientä
5 dl suppilovahveroita
3 dl kermaa
3 kpl laakerinlehteä
suolaa ja pippuria
timjamia (tuoretta tai kuivattua)
4 rkl vehnäjauhoja
3-4 rkl voita
Ohjeet
- Kuutioi juurekset, sipulit ja savukylki pieniksi. Kuullota näitä aineksia ja 1/2 sienistä voissa kattilassa 10-12 minuuttia. Älä ruskista!
- Lisää jauhot ja pyörittele seosta muutama minuutti. Lisää kanaliemi, laakerinlehdet ja timjami. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.
- Lisää kerma ja kiehauta keitto uudelleen. Ota kattila pois liedeltä ja anna makujen tasaantua hetki. Siivilöi keitto ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
- Paista loput sienet voissa pannulla ja tarjoile keiton kanssa. Koristele keitto maitovaahdolla.
Vinkit
- Resepti: Makujen salaisuudet / Hans Välimäki
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM