Arancini, täytetyt riisipallot on perinteinen italialainen ruokalaji, jonka juuret ovat Sisiliassa. Risotosta valmistettavat, uppopaistettavat riisipallot sopivat erityisesti alkupalaksi, mutta Arancineja voidaan tarjoilla myös pääruokana.
Arancinien valmistaminen vaatii kieltämättä hieman vaivaa, mutta ne taatusti palkitsevat tekijänsä. Positiivinen seikka on se, että kun valmistat isomman erän risottoa, voit pakastaa osan Arancineista ja saat riisipallot seuraavalla kerralla paljon vähemmällä vaivalla tarjolle.
Aloitetaan risoton tekemisestä. Tärkeätä on, että valitset oikean tyyppisen riisin – esimerkiksi arborio tai carnaroli. Arancinimassan pitää olla tahmeaa jotta siitä saa muotoiltua kestäviä palloja. Parboil-käsitelty riisi ei tähän tarkoitukseen sovi. Toinen tärkeä pointti on että sipuli pitää kuullottaa ilman että se ruskistuu yhtään, siis pitkään ja miedolla lämmöllä.
Liemi kuumennetaan ja sitä lisätään pienissä erissä, aina kun edellinen kauhallinen on lähes kokonaan imeytynyt. Pidä riisi lyhyitä taukoja lukuun ottamatta pienessä ”liikkeessä” niin se kypsyy tasaisesti. Käytä sekoittamiseen puuharukkaa, silikonista lastaa tai nuolijaa, jotta riisin rakenne pysyy oikeanlaisena ja tärkkelys irtoaa.
Arancini saa makunsa juustosta ja sitruunankuoresta
Raasta parmesanjuusto hienolla terällä, jotta juusto sulaa nopeasti ja tasaisesti risottoon. 150 grammaa raastettua juustoa on melkoinen keko, mutta sitä ei pidä säikähtää. Yhtä Arancinipullaa kohti se on vain noin 7,5 grammaa – eli ei juuri mitään…? Sitruunankuoren määrä on makuasia. Puolikkaan kuori antaa häivähdyksen sitruunaista aromia, koko sitruunan kuoren verran raastetta selvästi sitruunaisen maun. Varmista myös ennen pallojen muotoilemista, että risotossa on riittävästi suolaa ja lisää tarvittaessa.
Keittiövaaka on hyvä apu tasakokoisten pallojen pyörittelyyn. Meillä reseptin mukaan tehty risotto painoi noin 1 400 grammaa ja halusimme valmistaa 20 kappaletta Arancineja. Kaadoimme massan kulhoon vaakan päälle ja kauhoimme vaakan osoittaman 70 gramman vähennyksen verran risottoa kerralla muokattavaksi. Palloista tuli noin 5 – 6 cm halkaisijaltaan, riittävän isoja peittämään pieni mozzarellakuutio kauttaaltaan – ja sopivan kokoinen alkupalaksi. Muotoilu käy paremmin jos huuhtelet ja kastelet käsiä välillä.
Uppopaista Arancinit ja tarjoile Marinara-kastikkeen kanssa
Pyöräytä muotoillut pullat vehnäjauhossa, kasta kevyesti vatkatussa munaseoksessa ja kuorruta tasaiseti pankojauhoilla. Kuumenna öljy kattilassa tai padassa 170 – 180 asteeseen. Öljyä olisi hyvä olla ainakin pullien puoliväliin asti, niin säästyt jatkuvalta kääntelemiseltä. Kypsennä pullat pienissä erissä ja tarkkaile öljyn lämpötilaa. Aseta valmiit Arancinit keittiöpaperin päälle valumaan hetkeksi ennen tarjoilemista.
Voit tarjoilla Arancinit sellaisenaan, mutta me valmistimme lisukkeeksi tomaattipohjaisen Marinara-kastikkeen. Se kiehuu sopivasti Arancinien tekemisen aikana. Mikäli aiot pakastaa Arancineja, voit valmistaa myös reilun erän Marinara-kastiketta osin pakastettavaksi. Tarjoile Arancinit lämpiminä, kuuman kastikkeen kanssa.
Väriä ja makua tarjoileva yllätys valmistuu kun käytät arancinien valmistamiseen aurajuustolla ja punajuurella maustettua risottoa. Nämä arancinit eivät tarvitse rinnalleen kastiketta, halutessasi voit vaihtaa mozzarellatäytteen sinihomejuustoon – ja molempi on tässäkin tapauksessa parempi…?
Arancini - Mozzarellajuustolla täytetyt riisipallot
Course: kasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: Keskivaikea8
annosta30
minutes25
minutesArancini valmistetaan aiemmin valmistetusta, jäähdytetystä risotosta. Tässä reseptissä täytteenä käytetään mozzarellajuuston palasia. Palloksi muotoillut Arancinit leivitetään ja uppopaistetaan ennen tarjoilua tomaattipohjaisen Marinara-kastikkeen kanssa.
Ainekset, 20 kappaletta
- Risottoon
2 rkl oliiviöljyä
15 g voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
350 g risottoriisiä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1,2 l kuumaa kana- tai kasvislientä
150 g parmesanjuustoa
1 sitruunan kuori raastettuna
150 g mozzarellajuustoa
- Kuorruttamiseen
2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
2 dl pankojauhoja
kasviöljyä paistamiseen
Ohjeet
- Risoton valmistaminen
- Kuumenna öljy ja voi kattilassa. Lisää sipuli, valkosipuli sekä ripaus suolaa ja kuullota varovasti miedolla lämmöllä 8 - 10 minuuttia tai kunnes sipulit pehmenevät ja muuttuvat läpikuultaviksi. Varo ruskistamasta.
- Sekoita joukkoon riisi ja kuullota vielä 5 minuuttia sekoitellen ja kaada sitten viini kattilaan. Nosta lieden lämpö keskilämmölle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes nesteestä on haihtunut noin puolet.
- Kaada kattilaan puolet liemestä ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt. Lisää jäljellä oleva liemi kauhallinen kerrallaan sekoittaen, kun edellinen liemi on lähes imeytynut. Jatka kunnes riisi on kypsää.
- Raasta parmesan ja sitruunankuori hienolla terällä. Sekoita raasteet risottoon ja mausta maun mukaan pippurilla ja suolalla. Levitä risotto vuokaan ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Riisipallot
- Jaa (keittiövaakaa käyttäen) risotto 20 yhtä suureksi noin 70 g palloksi. Jaa mozzarellajuusto 20 palaksi.
- Litistä risottopallo kädessäsi ja laita keskelle pala mozzarellaa, sulje sitten juusto riisin joukkoon ja pyöritä tiiviiksi palloksi.
Mikäli aiot pakastaa Arancineja, voit tässä vaiheessa siirtää ne tarjottimen päällä pariksi tunniksi pakastimeen niin että ne eivät kosketa toisiaan. Sen jälkeen voit siirtää ne pakasterasioihin tai -pusseihin pakastamista varten. - Laita jauhot, munat ja korppujauhot kolmeen erilliseen matalaan kulhoon.
- Kasta jokainen valmis risottopallo jauhoihin, sen jälkeen vatkatussa munaseoksessa ja kuorruta pallot lopuksi korppujauhoilla. Siirrä pallot pellille odottamaan uppopaistamista..
- Täytä iso, paksupohjainen kattila puoliksi kasviöljyllä ja kuumenna öljy 170 asteiseksi. Seuraa öljyn lämpötilan muutosta paistolämpömittarilla ja lisää lieden tehoa tarvittaessa.
Laske risottopallot öljyyn erissä ja paista käännellen 8-10 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Aseta valmiit arancinit hetkeksi lautaselle keittiöpaperin päälle - Tarjoile Arancinit lämpiminä sellaisenaan tai Marinara-kastikkeen kanssa.
Vinkit
- Arancinien kuorrutuksen voi viimeistellä myös airfryerissa. Laitteesta riippuen 190-asteisessa airfryerissa aikaa kullanruskean pinnan saavuttamiseen kuluu noin 10-15 minuuttia. Kääntele Arancineja tarpeen mukaan, jotta saat tasaisen lopputuloksen.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM