Melanzane alla Parmigiana, perinteinen italialainen munakoisovuoka ei säästele juuston käytössä eikä maussa. Tämä täyteläisen makuinen, uunissa kypsennettävä vuoka maistuu yhtä hyvin arkena kuin juhlapäivänäkin. Suosittelemme tarjoamaan Melanzanea etenkin kasvisruokien vieroksujille.
Melanzane alla Parmigiana hurmaa mehevyydellään ja makujen moninaisuudestaan. Se on helposti valmistuva uuniruoka, jossa munakoiso, tomaattikastike, mozzarella ja parmesaani vuorottelevat kerroksittain. Lopputuloksena on täyteläinen ja maukas kasvisruoka, joka sopii niin arki- kuin juhlapöytään. Munakoisoa pitäisi yleisesti ottaen käyttää ja kokeilla enemmän, siitä syntyy sekä maukkaita pintxoja että eriomainen pasta-annos.
Melanzane ei ole mikään pikaruoka
Tämän herkun valmistaminen vie kaiken kaikkiaan pari tuntia aikaa, mutta se on sen arvoista. Aloita viipaloimalla munakoisot pitkittäissuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Ripottele pinnalle suolaa ja anna viipaleiden itkeä nestettään ulos puolen tunnin ajan. Tämä käsittely taittaa samalla isompien munakoisojen mahdollista kitkeryyttä.
Sillä välin on hyvää aikaa keitellä tomaattikastike. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä kunnes ne hieman pehmenevät ja lisää sitten mukaan tomaatit tai tomaattimurska sekä mausteet. Puolen tunnin hauduttelu saa aikaan täyteläisen maun kastikkeeseen.
Paista munakoisot pannulla ja kokoa Melanzane
Mikäli haluat säästää öljyn käytössä, kannattaa kuivata munakoisoviipaleet ja sitten sutia niiden pinta kevyesti oliiviöljyllä. Paista kuumalla pannulla kevyt väri viipaleisiin ja ala koota vuokaan kerroksittain munakoisoa, tomaattikastiketta ja juustoa. Väliin voit halutessasi sujauttaa muutaman basilikanlehdenkin lisämakua antamaan. Juuston määrä tässä reseptissä on järkyttävän suuri, mutta voit halutessasi puolittaa sen ilman että lopptulos kärsii liiaksi.
Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuutin ajan ja anna Melanzanen sen jälkeen jäähtyä ja vetäytyä hyvän aikaa ritilän päällä ennen tarjoilua. Viimeistele annokset tuoreilla basilikanlehdillä.
Melanzane alla Parmigiana - juustoinen kasvisruoka
Course: KasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: keskivaikea4
annosta45
minutes45
minutesMunakoison, tomaatin ja mozzarellajuuston syntisen hyvä kolmen kimppa. Anna Melanzanen jäähtyä ja vetäytyä 15-20 minuutin ajan ennen tarjoilemista. Ei yhtään kevyttä, mutta todella maukasta.
Ainekset
800 g munakoisoa
0,5 tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
4 pss á 125 g mozzarellajuustoa
1 dl parmesanjuustoa
0,5 ruukkua tuoretta basilikaa
- Tomaattikastike
100 g sipulia
3 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 tlk á 400 g kuorittuja tomaatteja
2 rkl tomaattisosetta
2 tl sokeria
1 tl balsamiviinietikkaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 dl tuoreita basilikanlehtiä
Ohjeet
- Viipaloi munakoisot pitkittäin noin 1/2 cm:n viipaleiksi. Levitä viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele niiden pinnalle suolaa. Itketä munakoisoja noin 30 minuuttia.
- Valmista sillä aikaa tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit pannulla rasvassa. Lisää pannulle säilyketomaatit ja riko niitä pienemmiksi lastalla. Lisää tomaattisose, sokeri, etikka ja mausteet. Revi basilikanlehdet käsin pienemmiksi ja lisää kastikkeen joukkoon. Keitä tomaattikastiketta 30–40 minuuttia ja soseuta kastike halutessasi sauvasekoittimella.
- Kuivaa munakoisoviipaleet kevyesti talouspaperilla. Paista munakoisoviipaleet pannulla rasvassa, kunnes ne pehmenevät ja saavat hieman väriä. Viipaloi mozzarellat ohuiksi viipaleiksi.
- Lado munakoisoviipaleita uunivuoan pohjalle (24 cm x 24 cm). Levitä päälle tomaattikastiketta. Asettele tomaattikastikkeen päälle basilikanlehtiä, juustoviipaleita ja 1/3 parmesaaniraasteesta. Tee yhteensä kolme kerrosta niin, että päällimmäiseen kerrokseen tulee mozzarellaviipaleita ja loput parmesaaniraasteesta.
- Paista vuokaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Ripottele melanzanen pinnalle tuoretta basilikaa.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: K-ruoka
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM